На кордоні з Румунією у жителя Закарпаття вилучили раритетний «Церковний збірник»

Джерело: Державна митна служба України

У пункті пропуску “Солотвино – Сігет Мармацій” митники затримали жителя Рахівського району Закарпатської області, який без декларування перевозив раритетну книгу “Церковний збірник”.

За даними відомства, 35-річний чоловік сховав церковний рукопис у дверцятах свого автомобіля Audi Q5 та без будь-яких дозвільних документів “зеленим коридором” перевозив до України.

Фото: митна служба

“Церковний збірник” датований 1906 роком. Він виданий в Ужгороді за часів Австро-Угорської імперії (колишня назва міста – Унгвар) у друкарні Варфоломея Єгера.

Згідно з вимогами митного законодавства, будь-які видання, виготовлені понад 50 років тому, незалежно від вартості та способу переміщення через митний кордон України, підлягають письмовому декларуванню під час проходження митного контролю.

Фото: митна служба

Дії громадянина України мають ознаки порушення митних правил, передбаченого ч. 3 ст. 471 Митного кодексу України (недекларування товарів (крім валютних цінностей), що підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України).

Стосовно чоловіка митники склали протокол.

Фото: митна служба

Видання вилучене й передане фахівцям для проведення експертизи щодо можливої його належності до культурної, історичної чи антикварної цінності.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про осінній призов до армії, який триватиме з 1 жовтня по 31 грудня. На військову службу буде залучено 133 тисячі росіян.

Собака Тоні Дункана зі штату Мериленд (США), що загубився два роки тому, знайшовся за 1609 кілометрів від дому.

Через пилову бурю, що утворилася на території Росії, в деяких областях України виникла імла. За прогнозами, підвищений рівень запилення повітря збережеться до п’ятниці, коли очікується зміна напрямку вітру на південний та західний.

“Енергоатом” уклав угоду на проєктування та будівництво захисної споруди на Рівненській атомній електростанції вартістю 509 млн грн лише 25 вересня 2024 року.

Міністерство юстиції України заявило, що українці, які були змушені отримати російські паспорти на тимчасово окупованих територіях, не будуть притягнуті до відповідальності.