Україна розробила короткостроковий план, щоб пережити цю зиму — ДТЕК

Джерело: Financial Times

Україна розробила план для забезпечення стабільної роботи енергосистеми протягом майбутньої зими. Однак, для подальшої енергетичної безпеки в наступні зими необхідна децентралізація енергосистеми. Про це заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко, наголошуючи на важливості заходів для підтримки енергопостачання в умовах війни.

“Україна має короткостроковий план, щоб пережити цю зиму, але щоб гарантувати нашу енергетичну безпеку в наступні зими, ми повинні децентралізувати енергетичну систему України”, — сказав Тімченко.

Колишній голова “Укренерго” Володимир Кудрицький заявив, що основним викликом цієї зими стануть можливі пошкодження електростанцій, а не підстанцій, які можна відновлювати швидше. Він також попередив, що дефіцит електроенергії та відключення будуть неминучими, проте рівень цих проблем залежатиме від захисту електростанцій і функціонування протиповітряної оборони.

Міністр енергетики Герман Галущенко зазнав критики через затримки в процесі децентралізації енергетичної системи, який мав розпочатися ще у 2022 році. Представники міністерства відповіли, що стратегії для децентралізації вже розроблено, але їхні деталі залишаються нерозголошеними через військові обмеження.

На тлі постійних російських атак на енергетичні об’єкти України ситуація з енергопостачанням залишається напруженою. З початку року ворог здійснив дев’ять масованих ударів по енергооб’єктах, через що зберігається дефіцит потужності, особливо під час пікових навантажень.

Резидент (керівник) агентурної групи ФСБ, яка діяла на Запоріжжі, отримав довічний термін ув’язнення. Його спільнику суд призначив 15 років позбавлення волі.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 1 жовтня заходи обмеження споживання не прогнозуються. Водночас у компанії закликали споживати електроенергію ощадливо.

У Центрі національного спротиву повідомили, що у школах тимчасово окупованої Луганщини місцеві колаборанти провели низку пропагандистських лекцій, реалізовуючи програму російського президента Володимира Путіна із розвитку російської “культури”.

Російська Федерація – вперше за час повномасштабної війни – протягом всього вересня щоденно атакувала територію України безпілотниками типу “Шахед”. За цей місяць знищено 1 107 таких дронів.

Коли хтось каже, що працює без вихідних, то часом закрадається сумнів: «Ой, все одно ж ти колись відпочиваєш». Але коли йдеться про матерів дітей із важкими формами інвалідності, з комплексними порушеннями, особливо якщо вони виховують дитину самі, то розумієш, що їхня доглядова праця триває фактично без спочину.