Литва порушила справу проти Лукашенка у МКС

Джерело: lrt

30 вересня представники міністерства юстиції Литви передали Міжнародному кримінальному суду запит про початок розслідування злочинів проти людяності, котрі скоює режим самопроголошеного президента РБ Олександра Лукашенка, включаючи примусову депортацію осіб, переслідування та інші жорстокі дії, що суперечать основним нормам міжнародного права.

Рішення прийняли після того, як міністерство юстиції оцінило матеріали, надані демократичною опозицією Білорусі про злочини режиму проти людяності, а також зібрало достатні докази з інших джерел. Для проведення правової оцінки ситуації залучено незалежних експертів з міжнародного права.

Лідерка білоруської опозиції у вигнанні Світлана Тихановська підтримала звернення до Литви. Вона наголосила, що сміливість Литви дає надію, що світ нарешті притягне режим до відповідальності за насильство.

За її словами, через репресії режиму в Мінську близько 300 тисяч жителів Білорусі були змушені залишити країну, кожен 13-й білорус зараз живе у вигнанні. За даними міністерства юстиції Литви, нині понад 60 тисяч білорусів постійно мешкають у Литві.

Після фальсифікованих президентських виборів у Білорусі 2020 року громадянське суспільство країни повстало проти Лукашенка – відбулися масові протести. Ці ініціативи були жорстоко придушені режимом Лукашенка, розпочалися масові переслідування всіх, хто не підтримував режим, тортури, арешти та незаконні ув’язнення.

Литва ще наприкінці 2020 року розпочала досудове розслідування за фактами злочинів проти людяності через насильство режиму Лукашенка проти мирних протестувальників.

  • Верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель заявив, що білоруський режим є співучасником незаконної агресивної війни Росії проти України.
  • 13 вересня Європейський парламент назвав самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка “співучасником” воєнних злочинів, скоєних Росією в Україні. Своєю чергою, Білорусь визнано “державою-сателітом Росії”.
  • Лукашенко причетний до воєнного злочину, а саме депортації тисяч українських дітей на територію РБ.

Коли українські війська атакували Курську область РФ, місцеві російські підрозділи були добре озброєні, однак, абсолютно неготові з погляду розвідки та координації. Українці слушно дійшли висновку, що такий ворог їм не загрожуватиме. Ключем до серпневого успіху України була несподіванка, а не перевага в гарматах і пускових установках.

Вища рада правосуддя відсторонила від здійснення правосуддя суддів Київського апеляційного суду В’ячеслава Дзюбіна, Юрія Сливу, Ігоря Паленика і Віктора Глиняного до набрання законної сили вироком суду або закриття провадження.

29 вересня у ДТП на мотоциклі у Луцькому районі загинув 36-річний військовослужбовець ЗСУ, капітан, повний кавалер ордена “За мужність”, “Народний герой України” Павло Чайка на псевдо “Сігл”.

На початку цього місяця у місті Ґрінвіч, штат Коннектикут, США, у власника викрали його розкішний автомобіль Ferrari вартістю 575 000 доларів. Однак завдяки щасливому збігу обставин та новітнім технологіям власнику вдалося швидко відстежити коштовний транспортний засіб.

“Безрозсудна російська ядерна риторика” глави РФ Володимира Путіна не повинна стримувати членів НАТО від надання додаткової військової допомоги Україні, заявив глава НАТО Єнс Столтенберг.