У Великій Британії провели першу в світі операцію на зламаній нозі носорога

Джерело: Phys.org

Ветеринари провели унікальну операцію на лапі самиці південного білого носорога. Тварина пошкодила кінцівку, що спричинило перелом ліктьової кістки.

За даними видання, на початку 2024 року 2-річна самиця Амара почала кульгати на праву передню ногу. Тому співробітники зоопарку Knowsley Safari, де мешкає тварина, звернулися за допомогою до фахівців Ліверпульського університету, Велика Британія.

З’ясувалося, що 800-кілограмова самиця мала перелом ліктьової кісти, яка входить до нижньої частини передньої лапи.

Фото: соцмережі

Оскільки в усьому світі немає жодних записів про лікування носорогів з такою травмою для допомоги Амарі медики вирішили використати досвід лікування коней. “Новаторську процедуру”, до якої долучилося понад 10 фахівців, провели у вольєрі носорога. Сама операція тривала п’ять годин.

Старший викладач хірургії в Університеті Ліверпуля, доктор Девід Стек розповів, що здійснена процедура була “не схожою на ті, які проводили раніше”.

“Через безпрецедентний характер втручання ми не знали, яку за розміром ділянку нам доведеться оперувати або яку частину ураженої області ми зможемо побачити”, – пояснив він.

Водночас ветеринари не були впевнені в тому, що в післяопераційний період гіпсова пов’язка на лапі Амари буде триматися, а сама тварина витримає обмеження кінцівки.

Після процедури тварину залишили у вольєрі, щоб мінімізувати її пересування. Доглядачі зоопарку забезпечили самиці носорога комфортні умови, утримуюючи Амару разом із її мамою.

Також працівники звіринця застеляли підлогу всередині помешкання носорога гумовими килимками та соломою, а ще підтримували достатню кількість багнюки у вольєрі, щоб шкіра тварин мала хороший стан.

Згодом спеціалісти ввели в уражений суглоб Амари плазму, збагачену тромбоцитами з крові тварини, щоб самиця швидше одужала.

У Центрі національного спротиву зауважили, що у тимчасово окупованому Донецьку відбулася так звана “міжнародна” конференція “історія новоросії”, на якій зокрема акцентували на вигаданому “спільному” минулому України та РФ.

У жовтні польський центр міжнародної допомоги (PCPM) за підтримки МЗС країни розпочне ремонт чотирьох амбулаторій у селах на Херсонщині, адже саме тут відбуваються щоденні обстріли російськими військовими.

Новообраний генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що Україна має стати членом альянсу, оскільки досягти сталої та міцної безпеки у Європі без неї неможливо.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 1 жовтня. З початку доби відбулося 110 бойових зіткнень, противник завдав 2 ракетні удари (2 ракети), 59 авіаційних ударів (зокрема, задіяв 104 КАБ) та 446 ударів дронами-камікадзе, здійснив 2713 обстрілів позицій наших військ.

Російські війська не захопили місто Вугледар Донецької області, повідомили джерела у 72-й окремій механізованій бригаді.