McDonald’s у Британії «не помітив», що їх працівники були в рабстві

Джерело: ВВС

Більше десятка людей, вивезених з Чехії до Великої Британії, протягом кількох років змушені були працювати в ресторані McDonald’s і на харчовій фабриці.

Банда на чолі з чеськими братами Ернестом і Зденеком Древенаками примусила щонайменше 16 чоловіків, багато з яких були безхатченками або наркозалежними, працювати, забираючи їхній дохід і контролюючи їх шляхом погроз та насильства.

Джерело: ВВС

Поліція заявила, що банда використовувала вкрадені зарплати на придбання розкішних автомобілів, ювелірних прикрас та нерухомості. Шістьох членів чеського злочинного угруповання засудили в ході двох судових процесів, які відкладали через пандемію COVID.

Злочинці залишали потерпілим лише кілька фунтів на день, на які вони жили у неопалюваному трейлері та дірявому сараї.

Джерело: ВВС

Протягом чотирьох років, з 2015 по 2019 рік, потерпілі працювали у філії американської мережі фаст-фуду в Кембриджширі, а також на заводах з виробництва хліба в Хартфордширі та на півночі Лондона.

Кілька кричущих ознак сучасного рабства не помічали роками, зокрема, четверо чоловіків отримували зарплату на один і той самий банківський рахунок, а дев’ять потерпілих вказували одну й ту саму домашню адресу.

Принаймні деякі з потерпілих не знали англійської мови, а один із членів банди нібито був на їхніх співбесідах перекладачем. Вони також працювали надзвичайно довго – по 70 – 100 годин на тиждень, причому одна людина відпрацювала щонайменше одну безперервну 30-годинну зміну.

Експлуатація закінчилася наприкінці 2019 року, після того, як деякі з потерпілих звернулися до чеської поліції, яка повідомила про це британських колег. Кілька разів чоловікам вдавалося втекти від своїх викрадачів і повернутися до Чехії, але їх знову вистежували і вивозили до Великої Британії.

Поліція заявила, що банда відбирала у чоловіків паспорти, і що брати Древенаки контролювали їх за допомогою страху і насильства.

“Ми були налякані. Якби ми втекли і повернулися додому, у [Ернеста Древенака] було багато друзів у нашому місті, пів міста були його приятелями”, – розповів Павел, один із потерпілих.

Банда “ставилася до своїх жертв як до худоби”, розповіла детектив-інспектор Мелані Ліллівайт, додавши, що їм давали лише стільки їжі, “щоб вони могли триматися на ногах”.

За час експлуатації лише чотирьох постраждалих, які працювали в McDonald’s, банда зібрала майже $290 000.

Банда стежила за чоловіками за допомогою камер спостереження і забороняла їм користуватися телефонами та інтернетом.

Хоча братів і засудили за злочини, потерпілі вважають, що McDonald’s теж несе певну провину.

“Я відчуваю себе частково експлуатованим McDonald’s, тому що вони не діяли. Я думав, що якщо я працюю в McDonald’s, то вони будуть трохи уважніші і помітять це”, – сказав Павел.

Своєю чергою, McDonald’s заявив, що вдосконалив системи виявлення “потенційних ризиків”. Компанія розповіла, що “глибоко піклується” про всіх своїх співробітників, і пообіцяла, що “відіграватиме свою роль, щоб допомогти боротися зі злом сучасного рабства”.

Експорт нафтопродуктів з РФ відновився у першій половині вересня завдяки зростанню потоків дизельного пального та мазуту на тлі покращення темпів переробки.

Речник ЦАХАЛ контр-адмірал Даніель Хагарі повідомив журналістам, що ізраїльські ВПС “продовжують працювати на повну потужність і сьогодні ввечері також продовжуватимуть завдавати потужних ударів на Близькому Сході, як це було впродовж минулого року”.

У міноборони РФ поінформували, що російська влада розпочала підготовку до масового відправлення підсудних на повномасштабну війну проти України.

Кандидат на посаду президента США від республіканців Дональд Трамп хоче відставки віцепрезидентки Камали Гарріс та закликав оголосити їй імпічмент.

У Великій Британії на аукціоні продали пасмо волосся піонерки медсестринства Флоренс Найтінгейл за понад 3,6 тисячі фунтів стерлінгів.