Астрономи виявили екзопланету, що обертається навколо найближчої до Сонця зірки

Джерело: ESO

Міжнародна група астрономів за допомогою “Дуже великого телескопа “(VLT) Європейської південної обсерваторії (ESO) виявила екзопланету Barnard b, що обертається навколо Барнарда – найближчої до Сонця зірки.

Як зазначається, розташована за шість світлових років від Землі, зірка Барнарда є другою найближчою до нашої планети зоряною системою — після групи з трьох зірок Альфи Центавра — і найближчою до Землі окремою зіркою.

Завдяки своїй близькості вона є основною ціллю для пошуку екзопланет, схожих на Землю.

Згідно з повідомленням, виявлена Barnard b знаходиться у двадцять разів ближче до зірки Барнарда, ніж Меркурій до Сонця.

Вона обертається навколо своєї зірки за 3,15 земного дня, і має температуру на поверхні у близько 125 градусів за Цельсієм.

Маса екзопланети дорівнює принаймні половину маси Венери.

“Barnard b є однією з відомих екзопланет з найменшою масою, і однією з небагатьох відомих планет, маса яких менша за масу Землі. Але сама планета знаходиться надто близько до головної зірки – ближче, ніж зона проживання. Навіть якщо зірка приблизно на 2 500 градусів холодніша за наше Сонце, там занадто жарко, щоб підтримувати воду на поверхні”, — пояснив дослідник Інституту астрофізики Канарських островів в Іспанії Джонай Гонсалес Ернандес.

Відкриття цієї нової екзопланети стало результатом спостережень, проведених протягом останніх п’яти років за допомогою VLT від ESO, розташованого в обсерваторії Паранал у Чилі.

В американського репера Емінема з’явиться перший онук. Щасливу звістку репер повідомив у новому кліпі Temporary, котрий присвятив своїй доньці Хейлі Джейд.

Досі Росії вдається закуповувати електронні компоненти західних компаній для своїх ракет, які росіяни націлюють на українські міста. Переважно постачання відбуваються через китайські та гонконгські фірми-одноденки, котрі, своєю чергою, змушують Росію суттєво переплачувати.

Аудитори назвали “невиправданою” переплату комунальним підприємством “Київський метрополітен” за доставку вагонів, подарованих європейськими партнерами, що склала близько 160 млн грн – за реальної ринкової вартості такого перевезення у 30 млн грн.

У Центрі національного спротиву повідомили, що тимчасово окупована Горлівка та єдине в Україні підприємство, яке виробляло високоякісну вибухову речовину для спорядження боєприпасів та мононітрохлорбензол Горлівський хімзавод, сьогодні – могильник хімікатів. Нині концентрація отрути у ґрунтових водах тут перевищена у 150 тисяч разів.

У віці 85 років помер американський актор, зірка культового фільму “Міцний горішок 2” Джон Еймос.