Чехія заблокувала спільну заяву ЄС із закликом до «негайного припинення вогню» в Лівані

Джерело: Euronews

Чеська Республіка заблокувала спільну заяву Європейського Союзу, яка закликала до “негайного припинення вогню” між Ізраїлем і Хезболлою та засуджувала кількість цивільних, убитих у Лівані.

Чеська Республіка, разом з Угорщиною та Австрією, вважаються найрішучішими прихильниками Ізраїлю в Європі, і в останні місяці домагалися послаблення колективних дій, які вони вважали відкрито критичними для Ізраїлю.

“(Ми) могли б підтримати текст двома пропозиціями щодо запропонованих змін, але інші країни-члени не змогли їх прийняти. По-перше, ми виступали за те, щоб додати до тексту необхідність відходу “Хезболли” від ізраїльського кордону. По-друге, текст був надто обмежувальним, коли мова йде про право Ізраїлю захищатися”, – сказав речник Чехії.

Відсутність спільної заяви змусила Верховного представника ЄС із зовнішньої політики Жозепа Борреля оприлюднити власну.

“Ми висловлюємо жаль з приводу численних жертв серед цивільного населення в Лівані, руйнування цивільної інфраструктури з пов’язаними довгостроковими наслідками та великої кількості внутрішньо переміщених осіб з обох сторін, і ще раз закликаємо поважати міжнародне гуманітарне право за будь-яких обставин”, – сказав Боррель.

Нагадаємо, що ізраїльські війська почали “обмежену наземну операцію” на півдні Лівану, як стало відомо 1 жовтня 2024 року.

Цього кварталу Україна мала виконати девʼять індикаторів Плану з реалізації ініціативи Європейського Союзу Ukraine Facility, з яких успішно виконано вже вісім, два з яких – Кабмін ухвалив Стратегію демографічного розвитку  до 2040 року та підписане технічне завдання на розробку інформаційної системи для забезпечення виконання функцій НКРЕКП.

Британська компанія Sky Group подала до суду на Warner Bros. через відмову від співпраці щодо спільного виробництва серіалу про Гаррі Поттера.

У Львові повідомили про загибель ще однієї людини від поранень, отриманих під час ракетної атаки 4 вересня.

Чоловіка і жінку звільнили з роботи у Ватиканському банку через порушення заборони на шлюб між співробітниками.

Королева Великої Британії Камілла подякувала за надіслану їй книгу британсько-української письменниці Анни Шевченко “Навколо війни через 20 історій”.