Трамп заявив, що угода про мир України з РФ «буде справедливою»

Джерело: The Washington Post

Під час розмови з американським письменником та журналістом Марком Тіссеном кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив, що можлива угода щодо завершення війни між Україною та РФ “буде справедливою”.

“Я багато чому навчився, і ми обидва хочемо, щоб ця (війна – ред.) закінчилася, і ми обидва хочемо побачити справедливу угоду, і вона буде справедливою”, – сказав Трамп, розповідаючи про підсумки зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським.

Водночас Трамп заявив, що російський лідер Володимир Путін ніколи не почав би повномасштабну війну проти України в період його президентства.

“Ми б говорили про це, це було б його мрією, але він би ніколи не пішов на це зі мною (при владі – ред.)”.

За словами Трампа, Путін почав замислюватися про вторгнення до України після виведення американських військ з Афганістану 2021 року.

Кандидат в президенти США наголосив, що головною проблемою він досі вважає те, що “Європа, як і раніше, в НАТО не платить свою частку”. Він вважає, що країни ЄС мають вкладати в оборону стільки ж, скільки й США, оскільки, за його словами, економіка ЄС “схожа за розміром” зі США.

Ремонтні бригади НЕК “Укренерго” відновили надійність живлення окупованої Запорізької атомної електростанції.

У Генеральному штабі повідомили оперативну інформацію на фронті станом на 22:00 2 жовтня. Загалом від початку цієї доби відбулося 118 бойових зіткнень.

Український інститут національної памʼяті почав отримувати звернення від польських громадян щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків їхніх членів родин. Зауважується, що отримано запит щодо проведення таких робіт на території Рівненщини.

Пізно ввечері 2 жовтня російські війська вдарили по Харкову КАБами. Влада попередила про можливі повторні пуски, за попередніми даними, є руйнування цивільної інфраструктури. 

Регіональний центр прав людини спільно з організаціями Freedom House та Центр прав людини Zmina здійснили чергове подання до Міжнародного кримінального суду стосовно злочинів проти українських дітей.