Верховний лідер Ірану завчасно попередив очільника Хезболли, що його планують вбити – ЗМІ

Джерело: Reuters

За даними ЗМІ верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї завчасно попередив лідера Хезболли Хасана Насраллу, що його планують вбити і просив його втекти з Лівану.

Таку інформацію агенству повідомили іранські джерела. Зазначається, що Хаменеї попередив Насраллу про мету Ізраїля за кілька днів до того, як лідера ліванського угруповання вбили. Тепер верховний лідер Ірану занепокоєний тим, що Ізраїль міг проникнути у вищі урядові чини Тегерана.

17 вересня, одразу після того, як у Лівані почали масово вибухати пейджери бойовиків Хезболли, Хаменеї через свого посланця закликав Насраллу приїхати до Ірану. Хаменеї посилався на звіт розвідки яка припускала, що Ізраїль має “своїх людей” у Хезболлі і планує вбити Насраллу.

Попри попередження, Хасан Насралла був впевнений у своїй безпеці і повністю довіряв найближчому оточенню, відмовившись покидати Ліван.

Посланцем Хаменеї був старший командир Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) бригадний генерал Аббас Нілфорушан, який був разом з Насраллою у його бункері під час удару Ізраїлю. Нілфорушан також загинув.

Після вбивства лідера Хезболли, Хаменеї переїхав до безпечнішого місця. З нього він особисто дав указ випустити по Ізраїлю близько 200 ракет у відповідь на вбивство Насралли та Нілфорушана, а також на вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії, який загинув у липні під час атаки Ізраїля на Тегеран.

Хасан Насралла був убитий через два тижні від початку атак Ізраїлю по Лівану, в результаті яких знищено збройні об’єкти та половина керівного складу та військового командування Хезболли.

Тепер в Ірані остерігаються щодо безпеки самого Хаменеї, а також через втрату довіри всередині Хезболли та іранської влади.

Хезболла була заснована Іраном у 1980-х роках і вважалась найсильнішим членом проксі-сил Тегерана. Після вбивства Насралли вибрати нового лідера угруповання важко через побоювання, що проникнення Ізраїлю всередину угруповання буде ризиком для наступника.

Магнус Рансторп, експерт з Хезболли, вважає, що зараз Іран фактично втратив свої сили, в які інвестував десятки років. Атаки по Хезболлі зменшили здатність Ірану атакувати кордони Ізраїля.

Такі втрати можуть змусити Іран повернутись до колишніх методів – атакувати посольства Ізраїлю та його персонал у всьому світі.
Вбивство Насралла також змусила іранську владу ретельно розслідувати можливе проникнення Ізраїлю у ряди влади Ірану. Найбільше перевіряють тих, хто часто їздить за кордон чи має родичів за межами Ірану.

Під підозрою і деякі члени КВІР, які їздили у Ліван. Підозру, що Ізраїль проник у КВІР виникли після того, як один з членів почав розпитувати про те, де перебуває Насралла і як довго він там буде. Цю людину разом з кількома іншими арештували.

Джерела додали, що вбивство Насралли посіяло недовіру між Іраном та Хезболлою та всередині самого угруповання. Повідомляється, що Алі Хаменеї тепер нікому не довіряє.

“Укрзалізниця” власними силами відновила ще чотири плацкартні вагони. Сьогодні, 3 жовтня, вагони з цієї партії вирушать у перший рейс у складі поїзда №7/8 Київ – Чернівці.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі відмовилась підписувати проєкт закону, який обмежує права ЛГБТК у країні.

Швейцарія планує виділити 1,76 мільярда доларів (на проєкти відновлення в Україні протягом наступних чотирьох років. Фелікс Бауманн, посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова додав, що зазначена сума буде розподілена на кілька напрямків.

Сью Вертью, продюсерка серіалу про детектива Шерлока Холмса, заявила, що бренд, ймовірно, повернеться.

Дім моди Balenciaga презентував нову лінійку гаманців, які виглядають як зім’ята пачка з-під чипсів.