В Україні цьогоріч стало на 80% більше зареєстрованих випадків домашнього насильства

Джерело: Офіс генпрокурора

Кількість зареєстрованих випадків домашнього насильства в Україні зросла майже на 80% порівняно з минулим роком, зокрема зареєстровано 8185 кримінальних правопорушень. Постраждали понад 5000 осіб, переважно жінки та діти.

Ірина Шурхно з Офісу Генерального прокурора зазначила, що війна може посилювати цю проблему, але зростання кількості звернень свідчить про довіру до правоохоронців.

Правоохоронці працюють з державними службами і громадськими організаціями, щоб надати постраждалим комплексну допомогу: медичну, психологічну та юридичну, а також можливість тимчасового притулку.

Водночас багато людей не звертаються за допомогою, вважаючи насильство особистою справою, однак приховування таких випадків може призвести до серйозніших наслідків. Правоохоронці наголошують, що якщо ви зазнали насильства в сім’ї, зверніться до поліції або на спеціальні гарячі лінії:

– 15-47 – Урядова гаряча лінія з запобігання домашньому насильству (цілодобово, анонімно, безкоштовно з мобільного телефону);
– 116-123 (з мобільного) та 0800-500-335 (зі стаціонарного) – національна гаряча лінія із запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерній дискримінації;
– 116-111 (з мобільного) або 0-800-500-225 (зі стаціонарного) – національна гаряча лінія для дітей та молоді;
– 0-800-213-103 – контактний центр системи безоплатної правничої допомоги.

  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що протягом першого півріччя цього року в Україні зафіксували 97 706 звернень про домашнє насильство. Він наголосив, що це серйозна проблема, яка часто залишається прихованою.

В Чернігівській області внаслідок російського обстрілу загорівся газовоз. Загинули три людини, четверо – поранено. Серед жертв є діти.

1 жовтня 2024 року компанія JYSK — один з провідних міжнародних рітейлерів товарів для дому…

30 вересня в UNIT.City відбувся форум “Жінки, які змінюють Україну”. Захід присвячено стійкості та лідерству,…

Північні райони Донецької області залишаться без водопостачання на невизначений період через пошкодження, спричинені російськими обстрілами.

Сьогодні, 3 жовтня, генеральний секретар НАТО Марк Рютте здійснив офіційний візит до Києва, де зустрівся з Президентом Володимиром Зеленським. Це його перший закордонний візит після вступу на посаду 1 жовтня.