Зеленський вперше прокоментував відступ ЗСУ з Вугледара

Джерело: Володимир Зеленський/Телеграм

3 жовтня президент Володимир Зеленський  відповів на запитання про Вугледар. Стратегічно важливе місто на Донеччині цього тижня зайняла російська армія. Українські військові напередодні повідомили про відхід із Вугледара.

Ми досить наполегливі щодо використання далекобійної зброї. Без відповідної зброї ми не можемо зупинити РФ, яка використовує відповідну зброю проти нас, руйнує все, – пояснив Зеленський, відповідаючи на запитання, як Україна планує далі стримувати російський наступ через виведення військ з Вугледара.

Росія, додав глава держави під час зустрічі з новообраним генсеком НАТО Марком Рютте, “руйнує позиції наших бійців, їм треба зберегти своє життя, тому що вони – важливіші за забудови”.

Він наголосив, що НАТО може збивати іранські дрони та російські ракети, однак поки що згоди на це немає.

Своєю чергою, Рютте акцентував, що Україна зараз ближча до вступу в Альянс, ніж будь-коли.

Зауважимо, 2 жовтня стало відомо, що військове командування України дало зелене світло для маневру з виведення підрозділів з Вугледара, що в Волноваському районі Донецької області.

Згодом пресофіцер 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені Чорних Запорожців Арсеній Приліпка наголосив, що вихід українських підрозділів з Вугледара обумовлений необхідністю мінімізувати втрати в умовах складної ситуації на фронті. Евакуація поранених військовослужбовців була надзвичайно ускладнена через тиск ворога з флангів. Своєю чергою, це впливало на логістику та загальну ситуацію в районі бойових дій.

Управління зі здійснення фінансових санкцій (OFSI) Великої Британії наклало штраф у 15 000 фунтів стерлінгів на компанію Integral Concierge Services (ICSL) за порушення фінансових санкцій проти РФ.

Ядерних погроз з боку Росії суттєво побільшало. Зокрема у дописі в Телеграм минулого місяця один із членів Ради безпеки Кремля навіть назвав конкретну ціль у серці Європи, а також час, який знадобиться російській ракеті, щоб доставити туди боєголовку. Однак, європейські лідери заледве здригнулися. Очевидно, що в Європі більше не реагують на ядерний шантаж Путіна.

3 жовтня речник МЗС Георгій Тихоий прокоментував неправдиву інформацію російських ЗМІ про атаку Сил оборони на Курську АЕС.

В Україну прибув зенітно-ракетний комплекс Patriot, який погодилася передати Румунія. Відповідну інформацію підтвердило Міноборони країни.

Програма російського відеохостингу Rutube зникла з магазину додатків для Android Google Play.