Меланія Трамп підтримала право жінок на аборти, попри офіційну позицію її чоловіка

Джерело: The Guardian

Меланія Трамп підтримує право жінок на аборт, що різко розходиться з позицією її чоловіка, кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа.

У відео, опублікованому 3 жовтня, колишня перша леді сказала:

Свобода особистості – це фундаментальний принцип, який я захищаю. Без сумніву, немає місця для компромісів, коли мова йде про це основне право, яким всі жінки володіють від народження. Індивідуальної свободи. Що насправді означає: “Моє тіло – моє діло”?

Слова Меланії, покладені на класичну музику і розміщені в соціальних мережах, є перефразуванням з її мемуарів, на які відкрили передзамовлення.

“Чому хтось, окрім самої жінки, повинен мати право визначати, що їй робити із власним тілом? Обмеження права жінки на вибір переривання небажаної вагітності – це те саме, що позбавлення її контролю над власним тілом”, – переконана колишня перша леді США.

Ця заява суперечить позиції її чоловіка Дональда Трампа, який вважає, що кожен штат має самостійно вирішувати питання абортів.

Трамп підтримує винятки для абортів у випадках зґвалтування, інцесту та загрози життю матері, водночас критикуючи демократів за підтримку абортів на пізніх термінах.

У 2022 році троє суддів Верховного суду, призначених Трампом, скасували рішення у справі Роу проти Уейда. Воно захищало права на аборти по всій країні з 1973 року. Це призвело до заборони абортів у республіканських штатах, змушуючи жінок їхати в інші штати для переривання вагітності.

  • Папа Франциск висловив критику на адресу обох кандидатів у президенти США, звинувативши їх у “антижиттєвій” політиці щодо абортів і міграції. Він порадив обрати на виборах того кандидата, який, на їхню думку, є “меншим злом”.
  • Уряд Польщі оголосив про зміни до законодавства, спрямовані на полегшення безпечного доступу до абортів, підтверджуючи законність процедури.
  • Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що він хоче, щоб Європейський Союз гарантував право на аборт у Хартії ЄС про основні права.

Польща почне будівництво перших елементів ліній посиленої оборони на своїх кордонах з Росією та Білоруссю до кінця 2024 року, заявив у п’ятницю, 4 жовтня, заступник міністра національної оборони Польщі Цезари Томчик.

Російські загарбники стратили 93 українських полонених на фронті, 80% цих випадків зафіксували цього року. Про це повідомив начальник департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов.

Уряд виділив 2 мільярди гривень для забезпечення учнів 1-4 класів безоплатним одноразовим харчуванням на 2024 рік.

В Україні вже виплатили першу винагороду викривачеві корупції. Можливість винагороди викривачам запровадили ще у 2019 році, однак перша виплата відбулась лише зараз. 

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь готова допомогти Україні у відновленні після війни.