Учні початкових класів отримуватимуть безоплатне харчування: деталі

Джерело: пресслужба Міністерства освіти і науки України (МОН)

Уряд виділив 2 мільярди гривень для забезпечення учнів 1-4 класів безоплатним одноразовим харчуванням на 2024 рік.

Раніше обід у школі безкоштовно давали лише учням пільгових категорій, однак тепер усі учні початкових класів зможуть отримати належне безоплатне харчування.

Механізм розподілу коштів субвенції затверджено Кабінетом Міністрів України та забезпечить однакові умови для організації харчування в усіх закладах загальної середньої освіти країни.

Державну субвенцію можуть використати як для придбання продуктів харчування, так і для оплати послуг кейтерингу або аутсорсингу. Основні умови для надання субвенції:

  • Гаряче харчування організовується для всіх учнів початкових класів (1–4 класи).
  •  У школах має бути організовано очне або змішане навчання.
  • Громади можуть використовувати державні кошти для закупівлі продуктів або оплати послуг кейтерингу. 
  • Розрахунок вартості гарячого харчування для учнів початкових класів не має перевищувати вартість харчування для учнів 5-11 (12) класів.
  • Усі процеси мають відповідати вимогам законодавства щодо безпечності та якості продуктів.

Субвенція є одним із кроків реформи шкільного харчування.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи. 

Електрогітару, на якій грав покійний гітарист Джордж Гаррісон на початку існування The Beatles, виставлять ​​на аукціон наступного місяця. Очікується, що її можуть продати за понад 800 000 доларів.

В компанії Tesla знову виникли проблеми з автомобілями Cybertruck з моменту запуску минулого року. У 2024 році автомобілі вже вп’яте відкликають.

Французький суддя скасував рішення у справі Домініка Пеліко, якого звинувачують у тому, що він присипляв свою дружину наркотиками та запрошував понад 80 інших чоловіків зґвалтувати її в їхньому домі протягом десяти років.

Американська акторка Сідні Свіні розповіла про переслідування з боку папараці, які фотографують її без згоди в її ж домі.