На найменшій українській АЕС витратять найбільше грошей на захисні споруди

Джерело: Ярослав Железняк

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.

“Все як завжди по “енергоатомовські” без публікації кошторисів”, – написав народний депутат від фракції “Голос” Ярослав Железняк.

Завершення будівництва захисних споруд заплановане на 31 березня 2026 року.

Цього тижня уклали подібні контракти на 509 млн грн для Рівненської АЕС (з 4 енергоблоками) та на 600 млн грн для Південноукраїнської АЕС (на 3 енергоблоки).

До слова, Кабмін доручив Енергоатому захистити АЕС ще у квітні.

  • Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Захід має враховувати небезпеку нападу Росії на атомні електростанції в Україні, і якщо це станеться, необхідно негайно втрутитися.
  • Президент Володимир Зеленський під час інтерв’ю ABC News повідомив, що Росія використовувала китайські супутники для знімків українських ядерних об’єктів, що створює загрозу можливих ударів по них.

Сьогодні, 5 жовтня, російські війська обстріляли три райони Донецької області, внаслідок чого двоє людей загинули та ще шістьох поранено.

У селищі Велентенському на Херсонщині внаслідок російської атаки поранень зазнали жінка та водій швидкої допомоги. 

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи.