Суд ЄС зобов’язав Meta обмежити використання даних користувачів у рекламних цілях

Джерело: BBC

Суд Європейського Союзу постановив, що компанія Meta Platforms повинна мінімізувати кількість особистих даних користувачів, які вона використовує для розсилки персоналізованої реклами.

У такий спосіб суд виніс рішення на користь австрійського активіста Макса Шремса, який поскаржився на те, що Facebook при розсилці таргетованої реклами зловживав його особистими даними, зокрема, про його сексуальну орієнтацію. Шремс стверджував, що він отримував персоналізовану рекламу, спрямовану на геїв, попри те, що він ніколи не ділився інформацією про свою сексуальну орієнтацію на платформі.

За даними видання, активіст зазначив, що, незважаючи на те, що він ніколи не розкривав свою сексуальну орієнтацію у своєму акаунті на платформі, він оприлюднив цей факт під час панельної дискусії на одному публічному заході, і незабаром після події йому почав отримувати таргетовану рекламу.

Суд ЄС ухвалив, що закон “Про захист даних” однозначно не дозволяє компанії використовувати такі дані для персоналізованої реклами.

“Соціальна мережа, така як Facebook, не може використовувати всі особисті дані, отримані для розсилки таргетованої реклами, без обмежень за часом і без різниці щодо типу даних”, – йдеться в документі.

Зазначається, що дані, які стосуються чиєїсь сексуальної орієнтації, расової чи етнічної приналежності чи стану здоров’я, класифікуються як конфіденційні. Відповідно до законодавства ЄС про захист даних встановлено суворі вимоги щодо їхньої обробки.

У Meta прокоментували рішення суду, заявивши, що не використовують так звані дані спеціальних категорій для персоналізації реклами.

У компанії також додали, що “дуже серйозно” ставляться до конфіденційності, і нагадали про інвестиції в понад п’ять мільярдів євро, “щоб зробити конфіденційність основою всіх наших продуктів”.

7 жовтня ізраїльтяни вшанували пам’ять загиблих у першу річницю атаки терористичного угруповання “Хамас”.

Після урагану “Хелен” у США виникла проблема з агресивними осами та бджолами, що стали активними через руйнування їхніх гнізд під час стихії. Чиновники охорони здоров’я змушені запастися ліками проти алергії для боротьби з можливими наслідками ужалень.

Станом на сьогодні триває досудове розслідування за фактами знущання з вихованців навчально-реабілітаційного центру на Львівщині. 

Україна не має намір продовжувати контракт на транзит російського газу після завершення його дії у 2025 році. Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо.

Засновник компанії Meta Марк Цукерберг замовив для своєї дружини Прісцилли Чан унікальний мінівен на базі кросовера Porsche Cayenne. Проєкт автомобіля розроблено за його власною концепцією, оскільки Porsche не пропонує мінівени у серійному виробництві.