Путін намагався налаштувати Трампа проти України з 2017 року — ЗМІ

Джерело: The New York Times

З 2017 року Володимир Путін намагався вплинути на Дональда Трампа, тодішнього президента США, формуючи в нього негативне ставлення до України. The New York Times стверджує це на основі даних, отриманих від колишніх американських високопосадовців.

Перша телефонна розмова Трампа і Путіна відбулася 28 січня 2017 року. Трамп ініціював обговорення України, попросивши Путіна висловити свою думку про цю країну.

За даними джерел, російський президент відповів, акцентуючи на корупції в Україні. Трамп був стриманим у своїй реакції, не захищаючи Україну, але й не погодився з Путіним. Він сказав, що конфлікт між Росією та Україною є перешкодою для його мети – покращення відносин із Москвою.

Через пів року, 7 липня 2017 року, під час зустрічі на саміті G20 у Гамбурзі, Путін повторив свої тези, назвавши Україну “корумпованою, штучно створеною країною”. Він стверджував, що Росія має “право впливати” на Україну. Коли Трамп припустив можливість надання Україні озброєння — Путін відповів, що це буде “помилкою”, додавши, що українці завжди проситимуть більше.

Згідно з даними журналістів, ці дії Путіна були спрямовані на те, щоб послабити американську підтримку Києва та зміцнити антипатію Трампа до України. На думку видання, Путін намагався представити Україну Трампу як країну, що перебуває під владою корумпованих олігархів та чиновників. Вони ж своєю чергою прагнуть зблизитися із Заходом і втручалися у президентські вибори 2016 року на користь Гілларі Клінтон.

Суттєвий вплив на погляди Трампа також мало викрадення листування Національного комітету Демократичної партії, за яке, згідно з розслідуванням Сенату США, відповідали російські хакери. Хоча деякі радники Трампа, зокрема Пол Манафорт, просували ідею, що за цим стояла Україна. Путін публічно підтримав цю теорію, звинувачуючи Україну у підтримці Клінтон.

Як наголосило видання, це сформувало у Трампа “темніший” образ України – країни, що є політичним ворогом. Ця ворожість до України, на думку журналістів, залишається важливою у передвиборчій кампанії 2024 року.

Трамп досі не визначився, чи змінить політику підтримки України у разі свого обрання. Водночас він продовжує штовхати Республіканську партію до менше інтервенціоністської зовнішньої політики, відкритої для співпраці з такими авторитарними лідерами, як Путін.

З 2017 року Володимир Путін намагався вплинути на Дональда Трампа, тодішнього президента США, формуючи в нього негативне ставлення до України. The New York Times стверджує це на основі даних, отриманих від колишніх американських високопосадовців.

З початку 2024 року Міноборони кодифікувало і допустило до експлуатації у Силах оборони понад 900 зразків озброєння і військової техніки, зокрема понад 600 – українського виробництва.

Міністерство внутрішніх справ Естонії днями визнало недостатніми зміни, котрі внесла Естонська православна церква Московського патріархату до свого статуту для розриву зв’язків з Москвою.

Західні дипломати та частина українських посадовців вважають, що найімовірнішим компромісом для завершення війни, Росія збереже контроль над окупованими територіями, а Київ набуде членства в НАТО та гарантій безпеки від альянсу.

Голова ОВА Артем Лисогор повідомив, що на ТОТ Луганщини росіяни вирішили повернутися до радянської практики та запровадили патрулювання вулиць так званими “народними дружинами”.