Конституційний суд Румунії зняв з президентських виборів ультраправу кандидатку

Джерело: Reuters і Digi24

Конституційний суд Румунії ухвалив рішення зняти з президентських виборів ультраправу кандидатку Діану Шошоаке, відому своїми скандальними заявами та вчинками. Рішення було прийнято 5 жовтня після розгляду скарг щодо реєстрації шести кандидатів.

Суд відхилив п’ять скарг, але погодився з тією, що стосувалася Шошоаке, посилаючись на її висловлювання, які демонструють “недостатню відданість Конституції”.

Після рішення суду Шошоаке заявила у своєму фейсбуці, що вбачає в цьому змову та назвала ситуацію доказом встановлення диктатури в Румунії. Попри це, вона повторно подала заявку на участь у виборах за 10 хвилин до завершення терміну реєстрації. Центральна виборча комісія планує розглянути її кандидатуру ввечері 6 жовтня.

Діана Шошоаке є лідером ультраправої та євроскептичної партії SOS Romania, яка на виборах до Європарламенту отримала два мандати. Вона відома своїми скандальними діями, зокрема була виведена із засідання Європарламенту за порушення порядку. Під час своїх виступів Шошоаке робила суперечливі заяви щодо України та інших питань.

У президентських виборах в Румунії беруть участь близько 20 кандидатів, серед яких чинний прем’єр-міністр Марчел Чолаку та колишній заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане. Перший тур виборів запланований на 24 листопада, після чого наступними вихідними відбудуться парламентські вибори. У разі необхідності буде проведено другий тур президентських виборів.

Президент Румунії має повноваження призначати прем’єр-міністра, суддів та прокурорів, а також відіграє важливу роль у зовнішній політиці країни.

Сьогодні, 6 жовтня, російські військові завдали удару по Костянтинівці на Донеччині, скинувши три керовані авіабомби. Внаслідок атаки загинула одна людина, ще двоє зазнали поранення.

Конституційний суд Румунії ухвалив рішення зняти з президентських виборів ультраправу кандидатку Діану Шошоаке, відому своїми скандальними заявами та вчинками. Рішення було прийнято 5 жовтня після розгляду скарг щодо реєстрації шести кандидатів.

Ізраїльська розвідка “Моссад” майже десять років працювала над операцією зі знищення комунікаційного обладнання бойовиків “Хезболли”, використовуючи радіостанції та пейджери, які містили вибухівку. За даними The Washington Post, ізраїльтяни планували здійснити цю операцію ще з 2015 року.

З 2017 року Володимир Путін намагався вплинути на Дональда Трампа, тодішнього президента США, формуючи в нього негативне ставлення до України. The New York Times стверджує це на основі даних, отриманих від колишніх американських високопосадовців.

Адвокатура позбавила Тетяну Монтян права на заняття адвокатською діяльністю.