Україна не продовжить контракт з транзиту російського газу — прем’єр

Джерело: пресконференція 

Україна не має наміру продовжувати контракт на транзит російського газу після завершення його дії у 2025 році. Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо.

Шмигаль наголосив, що стратегічною метою України є запровадження санкцій проти російського газу та позбавлення Росії прибутків від продажу вуглеводнів.

Він також визнав, що деякі держави, зокрема Словаччина, значною мірою залежать від цього ресурсу, але висловив сподівання на поступову диверсифікацію постачань.

При цьому Україна готова продовжувати виконувати свої зобов’язання відповідно до угоди про асоціацію з Європейським Союзом та положень Енергетичної Хартії.

  • 1 серпня речник Єврокомісії Балаш Ужвар заявив про відсутність ризиків для безпеки після санкцій України на транзит російської нафти до Словаччини та Угорщини.
  • Ми повідомляли, що Угорщина та Словаччина звернулися до Єврокомісії з проханням закликати Київ зняти санкції з “Лукойлу”. В ЄС відмовили. Після чого міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Єврокомісія відповідальна за зупинку транзиту російської нафти, мовляв, аби “шантажувати дві країни, які відмовилися від постачання озброєння”.
  • Раніше глава уряду Денис Шмигаль повідомив про перебіг та результати низки переговорів із премʼєр-міністром Словаччини Робертом Фіцо стосовно транзиту російської нафти.

За 24 роки на посаді президента РФ Володимир Путін обріс розкішним побутом, звичками та традиціями. І парадокс: він розв’язав війну, яка стала цим звичкам шкодити. Тепер глава РФ втратив можливість літати на Чорне море і навіть залишився без будинку, який дуже любив.

З початку повномасштабного вторгнення сапери ДСНС очистили вже понад 720 га земель за допомогою машин механізованого розмінування на Харківщині.

У Міноборони повідомили, що освітня програма “Змінотворці” сприяє впровадженню принципів гендерної рівності у Збройних силах України та обміну досвідом з партнерами НАТО.

У вересні середньодобові втрати російської армії у війні проти Україн становили 1271 особу вбитими та пораненими. Це максимальне значення від початку повномасштабного вторгнення. Попередній рекорд був зафіксований у травні цього року, коли російська армія розпочала наступ на Харків і втрачала по 1262 особи на добу.

Минуло вже два місяці з того часу, як українська армія розпочала наступ у Курській області РФ. У якийсь момент підрозділи ЗСУ контролювали понад 1000 квадратних кілометрів.