У Литві стартує дострокове голосування на виборах до парламенту

Джерело: Delfi

У Литві 8 жовтня розпочалося дострокове голосування на виборах до парламенту. Протягом трьох днів, з 8 по 10 жовтня, громадяни можуть проголосувати у всіх 60 муніципалітетах країни, а також у додаткових місцях для голосування з 7:00 до 20:00.

Виборча комісія повідомляє, що голосування не прив’язане до місця реєстрації, тому виборці можуть голосувати в будь-якому доступному пункті. Для тих, хто не може відвідати дільниці, передбачено можливість голосування вдома або у місцях опіки.

З 9 по 11 жовтня проводиться голосування у лікарнях, будинках соціальної опіки, військових частинах та місцях позбавлення волі. Крім того, 11 і 12 жовтня відбудеться голосування вдома для осіб з інвалідністю, людей віком понад 70 років та хворих. Умови для голосування за кордоном визначаються посольствами Литви.

Основний день голосування відбудеться 13 жовтня. Виборчі дільниці працюватимуть з 7:00 до 20:00. Під час виборів буде обрано 141 депутата Сейму: 70 за багатомандатним округом і 71 за одномандатними округами. На ці місця претендують 1721 кандидат у багатомандатному окрузі та 699 кандидатів в одномандатних. У виборах беруть участь 14 політичних партій та одна коаліція.

Раніше, 20 вересня, Центральна виборча комісія Литви зняла з виборів двох кандидатів через незадекларовану співпрацю з КДБ у їхніх анкетах.

У ніч проти 13 жовтня три російські регіони зазнали атаки близько 13 безпілотників.

У Данії у 30-річного чоловіка розвинулася опуклість на голові після майже двох десятиліть інтенсивних занять брейкдансом. Його тренування призвели до утворення фіброзної шишки, що супроводжувалася випадінням волосся, запаленням і онімінням.

У компанії SpaceX повідомили про успішний п’ятий випробувальний запуск космічного корабля. Вперше вдалося успішно зловити перший щабель ракети, котрий приземлився на стартовий майданчик у Техасі, де його зловили за допомогою спеціального пристрою.

Розвідка Великої Британії повідомила, що російський флот вперше за два роки провів масштабні стратегічні навчання Океан-24, які тривали з 10 по 16 вересня. До 2022 року Росія щорічно організовувала подібні навчання, проте останні два роки вони були скасовані, ймовірно, через війну в Україні.

У селі Крива на Закарпатті група жінок з дітьми напала на автомобіль прикордонної служби, намагаючись перешкодити його проїзду до місця несення служби. Інцидент підтвердила речниця Мукачівського прикордонного загону ДПСУ Леся Федорова.