Кандидатку на пост президента Румунії зняли з виборів через її проросійські погляди

Джерело: Reuters

Верховний суд Румунії повідомив, що кандидатку на пост президента Діану Шошоаке відсторонили від участі у виборах через її проросійську позицію.

У постанові суду мовиться, що Шошоаке має проросійські, антиєвропейські та антинатівські погляди. Відтак через це їй заборонили балотуватись на виборах президента Румунії.

Рішення ухвалено ввечері 5 жовтня, однак пояснення опублікували лише напередодні, 7 жовтня.

Водночас таке рішення суду занепокоїло політиків різних партій. Вони вважають, що таке рішення є перевищенням судових повноважень.

Румунія є членом ЄС та НАТО. Вибори президента країни відбудуться наприкінці 2024 року у два тури: 24 листопада та 8 грудня. Між цими датами очікуються також вибори до парламенту.

За конституцією Румунії, балотуватись на пост президента країни може будь-який громадянин віком від 35 років, який не мав судимості.

Однак у рішенні Верховного суду щодо Шошоаке вказано, що її публічні заяви свідчать про те, що вона не здатна дотримуватись клятви президента поважати конституцію та захищати демократію у випадку свої перемоги.

З дев’яти членів суду п’ятеро проголосували за заборону балотуватись, двоє суддів були проти, ще двоє не прийшли на засідання.

Четверо з тих, хто голосував за відсторонення Шошоаке, наголосили, що її заяви “є достатньою підставою для того, щоб назвати Діану Шошоаке кандидаткою у президенти, що ставить під сумнів та ігнорує зобов’язання поважати конституцію через публічні виступи, закликаючи до усунення основних державних цінностей і вибору, а саме членство в ЄС і НАТО”.

Дослідження, проведене вченими з Берлінського університету імені Гумбольдта, засвідчило, що з віком люди переглядають роки, які вони вважають старістю, у бік збільшення.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) наголошує, що для здорового зростання дітям потрібно менше сидіти й більше рухатися. Хоча гаджети можуть розважати і навчати, їхнє надмірне використання може спричинити проблеми. Зменшення екранного часу покращує якість сну, фізичне й психічне здоров’я та надає більше часу для ігор і дослідження світу.

У пункті пропуску на півдні Одеської області в одного з пасажирів автобуса правоохоронці знайшли старовинні монети та колекційні марки.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 9 жовтня заходи обмеження споживання не прогнозуються. Водночас у компанії закликали споживати електроенергію ощадливо.

У Японії розробили застосунок на основі штучного інтелекту, здатен розпізнавати біль у котів, просканувавши морду тварини.