Новий лідер молдовського регіону закликає підтримувати зв’язки з Росією

Джерело: Reuters

В середу, 19 липня, на своїй інавгурації новий лідер молдовського регіону Гагаузія висловила подяку багатому магнату, заочно ув’язненому за шахрайство і підтримала його заклики до тісніших зв’язків з Росією.

Гагаузія, що на півдні Молдови, має власну автономну асамблею та уряд і населена етнічними турками. За три десятиліття незалежності 140 000 жителів регіону мали непрості відносини з владою Молдови.

Євгенія Гутул, новий лідер Гагаузії, була обрана від імені партії Ілана Шора, засудженого цього року на 15 років за участь у масовому шахрайстві.

Партія була заборонена минулого місяця Конституційним судом Молдови, і Шор оголосив, перебуваючи у вигнанні в Ізраїлі, про свій план створити нову групу. Він також пообіцяв інвестувати в Гагаузію 500 мільйонів євро.

“Дозвольте мені подякувати Ілану Шору і його руху не просто за підтримку моєї кандидатури, але за те, що вони не покинули нас, попри тиск Кишинева. Ілан Шор готовий зробити все необхідне, щоб ми могли виконати наші передвиборчі обіцянки… Ми з моєю командою повністю розуміємо ситуацію, в якій опинилася наша країна Молдова”, – сказала Гутул у своєму зверненні.

Молдова вимагає від Ізраїлю екстрадиції Шора.

Гутул пообіцяла підтримувати добрі відносини з Туреччиною та Росією, а також із сусідами Молдови – Україною та Румунією.

Під час виборчої кампанії, в якій змагалася низка проросійських кандидатів, вона пообіцяла будувати тісніші зв’язки з Росією та відкрити дипломатичне представництво в Москві.

Вперше з 1993 року інавгурація відбулася без участі високопосадовців Кишинева.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.