Вчені створили нитку для хірургічних швів, що прискорює загоєння ран електростимуляцією

Джерело: The Guardian

Вчені з Китаю розробили нитку для хірургічного шва, яка прискорює загоєння ран і знижує ризик інфекції завдяки електростимуляції. Новий шовний матеріал генерує електричний заряд під час навантаження, що відбувається під час руху, допомагаючи загоєнню тканин.

“Цей електростимуляційний шовний матеріал є повністю біорозкладним і самоелектризуючим. Він допомагає загоєнню ран без будь-яких додаткових засобів”, – кажуть винахідники.

Електростимуляція сприяє загоєнню ран, зокрема, прискорюючи міграцію клітин до рани.

У статті в журналі Nature Communications вчені описують нові шовні нитки з тонкого магнієвого стрижня, загорнутого в біорозкладний полімер, поміщений в оболонку з іншого біорозкладного матеріалу.

Експерименти зі штучними м’язовими волокнами та щурами показали, що при розтягуванні швів під час руху серцевина рухається всередині оболонки, викликаючи електричний заряд, подібно до того, як коли натирають повітряною кулькою волосся.

Хоча рух може напружувати й перешкоджати ефективній роботі традиційних швів, він може бути перевагою для швів з новою ниткою.

В експериментах у чашці Петрі команда виявила, що електричне поле збільшувало міграцію та прискорювало розмноження клітин у зоні швів і зменшувало ріст бактерій.

Дослідження на щурах показали, що рани, зашиті новими нитками, загоїлися швидше і містили менше бактерій, ніж ті, що були зашиті звичайними біорозчинними нитками.

“Випробування на щурах показують, що цей шов може допомогти ранам загоюватися швидше майже на 50%, створюючи електричне поле через природні рухи об’єкта”, – кажуть вчені.

Команда проводить клінічні випробування для тестування швів на людях, додаючи, що новий тип швів має аналогічну вартість, як і традиційні нитки, що розчиняються.

Президент України Володимир Зеленський публічно підтвердив основні вимоги Києва стосовно припинення війни, зокрема повне виведення російських військ з окупованої території та членство України в НАТО. Цього тижня глава Української держави знову виключив “торг” щодо українського суверенітету чи території. За словами посадовців, близьких до НАТО, Зеленський, можливо, готується прийняти більш гнучкий підхід щодо умов переговорів з Росією та закінчити війну.

Санкції Євросоюзу за повномасштабну війну проти України відчутно вдарили по лісовій промисловості Росії: у 2024 році російські виробники продадуть за кордон близько 20,7 млн кубометрів пиломатеріалів, або на 32% менше, ніж експортувалося в 2021 році. Це випливає із розрахунків консалтингової компанії Strategy Partners.

Рада ЄС розробила нові рамки для обмежувальних заходів у відповідь на дестабілізуючі дії Росії за кордоном.

Другий саміт миру щодо України не відбудеться у листопаді, повідомила радниця глави Офісу президента Дарія Зарівна.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 8 жовтня. Загалом, від початку доби відбулося 142 бойових зіткнення.