Адвокати Романа Ратушного виграли суд у справі проти Корбана

Джерело: громадська організація “Захистимо Протасів Яр”

Верховний Суд ухвалив рішення на користь загиблого активіста і військового Романа Ратушного та громадської організації “Захистимо Протасів Яр” у справі проти бізнесмена Геннадія Корбана, який позивався щодо захисту честі й гідності.

Геннадій Корбан навесні 2021 року подав до Солом’янського суду позов проти Романа Ратушного, “Захистимо Протасів Яр” та “Громадського телебачення”. У позові йшлося про захист честі, гідності та ділової репутації.

Як розповіли в організації, Корбан вимагав визнати недостовірною інформацією майже всі згадки про себе на сторінці організації та на сторінці Романа Ратушного.

Тоді суд задовольнив позов Корбана. На червень 2022 року був призначений апеляційний розгляд, однак 8 червня на Харківщині загинув Роман Ратушний. Апеляційний суд відмовив у тому, щоб залучити до справи батьків Романа як його правонаступників. Тож апеляційну скаргу розглядали без Ратушного та його представників, зрештою суд відмовив у задоволенні скарг.

Водночас Верховний суд вирішив, що в цій справі допускається правонаступництво й апеляційний суд не мав права не допустити батьків Ратушного. Справа повернулася до апеляційного суду.

Зазначається, що 22 березня Київський апеляційний суд скасував попереднє рішення суду й став на бік адвокатів Ратушного та громадської організації: Корбану відмовили в позові повністю.

Після цього Корбан подав касаційну скаргу. Зокрема він вимагав скасувати рішення апеляційного суду та залишити в силі рішення Солом’янського суду.

25 вересня касаційний суд залишив в силі рішення апеляційного суду і таким чином погодився, що поширювана Романом Ратушним та ГО “Захистимо Протасів Яр” інформація мала значний суспільний інтерес і була “провокативним вираженням їх суб`єктивної як представників громади та суспільства думки, їх власним розумінням процесів, по суті громадською критикою та оцінювальними судженнями”.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі 5 жовтня повідомила, що обрала кандидатуру прем’єр-міністра і представить його опозиції.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 9 жовтня. З початку доби на цей час зафіксовано 119 бойових зіткнень.

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас повідомив, що країна встановила “зуби дракона” на мосту через річку Неман, що веде до Калінінградської області РФ.

Пізно ввечері 9 жовтня російські війська вдарили по Одещині балістичними ракетами. Внаслідок чергового обстрілу портової інфраструктури у регіоні шестеро загиблих та восьмеро поранених.

9 жовтня у Москві президент Білорусі Олександр Лукашенко отримав новий великий кредит від Росії та найвищий державний орден цієї держави.