«Хезболла» просить про перемир’я з Ізраїлем після знищення трьох лідерів угруповання

Джерело: The Jerusalem Post

Заступник лідера терористичного угруповання “Хезболли” Наім Касем заявив про готовність укласти перемир’я з Ізраїлем. Це сталося на тлі ліквідації ізраїльською армією трьох лідерів організації протягом двох тижнів.

За словами Касема, після того, як питання про припинення вогню буде вирішено дипломатичними методами, можна буде обговорювати подальші деталі та приймати відповідні рішення.

Раніше “Хезболла” пов’язувала можливе перемир’я в Лівані із припиненням вогню в секторі Гази, де ізраїльська армія веде операцію проти ХАМАСу, проте Касем у своїй останній заяві цієї умови не згадав.

ЗМІ припускають, що зміна позиції угруповання могла відбутися не без участі Тегерану. Зокрема під час візиту іранського міністра закордонних справ Аббаса Аракчі до Лівану керівництву країни та “Хезболлі” запропонували розглянути можливість припинення бойових дій.

Проте експерти вважають, що “Хезболла” може запізнитися із дипломатичним рішенням. Ізраїль активізував наступ на угруповання, ввівши наземні війська до Лівану та завдаючи авіаударів по Бейруту й іншим районам. Так, за словами одного з високопосадовців, що працюють у Лівані, “Ізраїль нині дотримується військової, а не дипломатичної логіки”.

Зауважимо, наступника лідера угруповання “Хезболла” Хасана Насралли, Хашема Сафієддіна, убито внаслідок удару ізраїльських літаків по Бейруту.

Додамо, що наприкінці вересня повідомляли, що новим генеральним секретарем ліванського угруповання обрали двоюрідного брата Насралли – Хашема Сафіддіна, котрий до цього перебував на посаді голови виконавчого комітету.

Зауважимо, “Хезболла” опублікувала заяву, в якій підтвердила смерть свого лідера Хасана Насралли. Це поклало край його 32-річному перебуванню на посаді лідера угруповання.

Згодом армія оборони Ізраїлю повідомила про загибель високопоставленого представника “Хезболли” Набіля Каука під час авіаудару в суботу ввечері в передмісті Бейрута.

Заступник лідера терористичного угруповання “Хезболли” Наім Касем заявив про готовність укласти перемир’я з Ізраїлем. Це сталося на тлі ліквідації ізраїльською армією трьох лідерів організації протягом двох тижнів.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі 5 жовтня повідомила, що обрала кандидатуру прем’єр-міністра і представить його опозиції.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 9 жовтня. З початку доби на цей час зафіксовано 119 бойових зіткнень.

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас повідомив, що країна встановила “зуби дракона” на мосту через річку Неман, що веде до Калінінградської області РФ.

Пізно ввечері 9 жовтня російські війська вдарили по Одещині балістичними ракетами. Внаслідок чергового обстрілу портової інфраструктури у регіоні шестеро загиблих та восьмеро поранених.