Фінляндія закупить обладнання для захисту від GPS-збоїв на €48 млн

Джерело: Yle

Міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен уповноважив Оборонні сили країни підписати рамкову угоду про закупівлю пристроїв для захисту від збоїв у роботі GPS.

Зокрема йдеться про інерціальні навігаційні пристрої, які дозволяють визначати місцезнаходження незалежно від GPS та використовувати збройові системи попри збої. Їх постачальником є французька компанія Safran Electronics & Defence.

Угода охоплює закупівлі до 2031 року, а загальна вартість пристроїв без урахування ПДВ, включно з опціями, складає 48 мільйонів євро.

Раніше Фінляндія повідомила про зростання кількості збоїв у роботі GPS. Джерело впливу розташоване в Росії, згідно зі звітом Інституту вивчення війни (ISW).

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 10 жовтня. На даний час відбулося 114 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні є ситуація на Лиманському, Покровському та Курахівському напрямках.

10 жовтня Рада прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України (реєстр. №12023).

Британський актор, володар трьох премій “Оскар” в категорії “Найкраща чоловіча роль” у фільмах “Моя ліва нога”, “Нафта” та “Лінкольн” Денієл Дей-Льюїс оголосив про повернення в кіно після семирічної паузи.

НЕК “Укренерго” нині вже накопичило трикратний, порівняно з нормативним, запас ремонтного обладнання, у межах підготовки до опалювального сезону, запевнив т.в.о. голови правління компанії Олексій Брехт.

Космічний телескоп James Webb від NASA/ESA/CSA сфотографував зоряне скупчення Westerlund 1, розташоване в сузір’ї Жертовника у галактиці Чумацький Шлях.