У Португалії затримали росіянина, який очолює криптовалютну компанію Gotbit

Джерело: Міністерство юстиції США

У Португалії за запитом США затримано главу криптовалютної компанії Gotbit, громадянина РФ Олексія Андрюніна.

Андрюніна звинувачують у шахрайстві та відмиванні грошей. На нього очікує екстрадиція до США. Обвинуваченими у цій самій справі проходять ще двоє росіян: директор із маркетингу Федір Кедров і директор із продажу Каві Джалілі.

За даними Мін’юсту США, у 2018-2024 роках компанія Gotbit надавала криптокомпаніям послуги маніпулювання ринком, зокрема проводила фіктивні угоди на мільйони доларів для завищення обсягів торгівлі. Вона працювала переважно з малоліквідними криптовалютами. Андрюнін у кількох інтерв’ю на YouTube заявляв, що його компанія займається “створенням ліквідності”.

Американська влада також звинувачує ще три компанії – ZM Quant, CLS Global і MyTrade. Затримання відбулися в США та Великій Британії. Загалом звинувачення висунуті 18 фізичним та юридичним особам, четверо визнали провину. Конфіскували криптовалюту на 25 млн доларів і відключили боти для фіктивної торгівлі більш ніж 60 криптоактивами.

  • Криптовалюта Toncoin, заснована Павлом Дуровим, втратила $2,7 млрд капіталізації після новин про затримання засновника месенджера “Телеграм”, хоча інтерес до неї зріс.
  • Литва наклала рекордний штраф розміром 9,3 мільйона євро (близько 10,1 мільйона доларів) на криптокомпанію Payeer через відмивання грошей за участю російських клієнтів.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 11 жовтня заходи обмеження споживання не прогнозуються. Водночас у компанії закликали споживати електроенергію ощадливо.

Пізно ввечері 9 жовтня Росія вдарила балістичною ракетою по Одеському району, внаслідок чого загинули вісім осіб, а 11 отримали поранення. Як виявилось, окупанти також знищили гуманітарний вантаж для Палестини.

Українські військові медики щодня ризикують життям під обстрілами, щоб вчасно дістатися до поранених, стабілізувати їхній…

Мати американського репера Шона Комбза, відомого як P. Diddy, вперше прокоментувала арешт сина, якого звинувачують у торгівлі людьми та сексуальному насиллі.

У Молдові заблокували Telegram-канали олігарха-втікача Ілана Шора та пов’язаних з ним осіб, зокрема очільниці Гагаузії Євгенії Гуцул.