Угорщина збільшить постачання російського газу в обхід України

Джерело: Петер Сійярто/Facebook

Угорщина та російський “Газпром” домовились про можливе збільшення постачання газу до країни. Міністр закордонних справ Петер Сійярто заявив про це на газовому форумі в Санкт-Петербурзі.

Він наголосив, що уряд прагне забезпечити безпечне енергопостачання за конкурентними цінами. У 2024 році Угорщина отримуватиме 6,7 млрд кубометрів російського газу. 10 жовтня угорська компанія MVM та “Газпром” підписали угоду для збереження цієї практики, а також Меморандум про можливе збільшення постачань.

“Подобається це чи ні, реальність така, що безпечне постачання природного газу в нашу країну неможливе без співпраці з Росією”, – вважає Сійярто.

Глава МЗС Угорщини зазначив, що ключовим кроком у гарантуванні енергетичної безпеки стало будівництво газопроводу “Турецький потік”, який постачає російський газ до Європи південним маршрутом.

Він зауважив, що без “Турецького потоку” Угорщина б опинилася у “величезній халепі” через можливе припинення транзиту газу через Україну з 1 січня. Завдяки 20 млн кубометрів газу на добу з “Турецького потоку” країна може закуповувати більше газу, ніж за весь минулий рік.

  • Україна не має наміру продовжувати контракт на транзит російського газу після завершення його дії у 2025 році. Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо.
  • 1 серпня речник Єврокомісії Балаш Ужвар заявив про відсутність ризиків для безпеки після санкцій України на транзит російської нафти до Словаччини та Угорщини.
  • Ми повідомляли, що Угорщина та Словаччина звернулися до Єврокомісії з проханням закликати Київ зняти санкції з “Лукойлу”. В ЄС відмовили. Після чого міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Єврокомісія відповідальна за зупинку транзиту російської нафти, мовляв, аби “шантажувати дві країни, які відмовилися від постачання озброєння”.
  • Раніше глава уряду Денис Шмигаль повідомив про перебіг та результати низки переговорів із премʼєр-міністром Словаччини Робертом Фіцо стосовно транзиту російської нафти.

Космічний телескоп James Webb від NASA/ESA/CSA сфотографував зоряне скупчення Westerlund 1, розташоване в сузір’ї Жертовника у галактиці Чумацький Шлях.

У зв’язку із запланованим на 11 жовтня візитом глави РФ Володимира Путіна до Туркменістану для участі у міжнародному форумі, присвяченому 300-річчю видатного туркменського поета Магтимгули Фрагі, МЗС України висловило сподівання, що керівництво Туркменістану усвідомлює, що Путін є воєнним злочинцем, на якого виданий ордер на арешт Міжнародного кримінального суду за незаконне примусове переміщення українських дітей до Російської Федерації. 

У віці 96 років померла вдова сенатора та генпрокурора США Роберта Ф. Кеннеді, молодшого брата 35-го президента США Джона Ф. Кеннеді, правозахисниця Етель Кеннеді.

Японський автовиробник Honda відкликає близько 1,7 мільйона автомобілів у США через проблеми з рульовим керуванням, що може збільшити ризик аварії.

10 жовтня посол України у Великій Британії Валерій Залужний повідомив, що взяв участь у роботі президента Володимира Зеленського у Лондоні. Зокрема українська сторона представила план перемоги главі британського уряду Кіру Стармеру.