У Молдові Telegram заблокував низку проросійських каналів

Джерело: NewsMaker

У Молдові заблокували Telegram-канали олігарха-втікача Ілана Шора та пов’язаних з ним осіб, зокрема очільниці Гагаузії Євгенії Гуцул.

При спробі зайти на канали з’являється повідомлення про порушення місцевого законодавства. Під блокаду потрапили також канали Марини Таубер та “Евразия”.

Алексєй Лунгу, формальний лідер партії “Шанс” (перереєстрована партія “Шор”), повідомив також про блокування його сторінок у Facebook та Instagram.

Також 10 жовтня стало відомо про понад сотню обшуків у осіб, пов’язаних з партією “Шор”, в рамках розслідування її фінансування.

Довідка: Ілан Шор – проросійський політик з Молдови, чия партія організує протести проти проєвропейської влади. У 2017 році його засудили за викрадення мільярда доларів з банків, але після зміни влади у 2019 році він втік із країни. У 2022 році США та Великобританія запровадили проти нього санкції через зв’язки з Росією. Наразі його партію заборонено в Молдові.

Корональний викид маси (CME) Сонця загрожує кометі C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), яка готується до свого найбільшого зближення із Землею. Натомість вчені все ж сподіваються поспостерігати за захоплюючим астрономічним явищем.

У Росії, створені в межах онлайн-проекту “Большой российской энциклопедии”, матеріали передадуть команді іншої інтернет-енциклопедії – “Рувики”. Співробітники БРЭ повідомляли, що зарплата їм не нараховувалась із грудня минулого року.

Країни Балтії та Молдова можуть бути “втягнуті” у війну з Росією, заявив директор ФСБ РФ Олександр Бортніков. За його словами, до участі у війну з Москвою їх нібито підштовхують США та їхні союзники, а також “дії українських військових”.

Під час шторму у Флориді, фотограф Девід Барсенас спільно з репортером Крістофером Саласом врятували кішку. Згодом користувачі соцмереж прозвали тварину HurricaneCat (Hurricane – ураган).

10 жовтня Печерський суд Києва арештував депутатку Хмельницької міськради, котру ДБР затримало за підозрою у незаконному збагаченні на 1,5 млн доларів.