Нобелівську премію миру отримала японська організація постраждалих від ядерного удару

Джерело: пресслужба Фонду Нобеля

Нобелівську премію миру 2024 року отримала японська організація Nihon Hidankyo, що об’єднує тих, хто пережив бомбардування Хіросіми і Нагасакі.

Організація стала лауреатом премії “за зусилля, спрямовані на створення світу, вільного від ядерної зброї, і за демонстрацію через свідчення очевидців того, що ядерну зброю більше ніколи не можна використовувати”.

“Ядерні держави модернізують і вдосконалюють свої арсенали, нові країни, схоже, готуються до придбання ядерної зброї, і звучать погрози використовувати ядерну зброю в війні. У цей момент людської історії варто нагадати, що таке ядерна зброя: найруйнівніша зброя, яку будь-коли бачив світ”, – зазначається у заяві.

  • Нобелівську премію з літератури отримала південнокорейська письменниця Хан Канг за “насичену поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і викриває крихкість людського життя”.
  • Нобелівську премію з фізіології та медицини за 2024 рік присуджено двом ученим – Віктору Амбросу та Гаррі Равкану, котрі відкрили мікроРНК та визначили їх роль у регуляції генів.
  • Нобелівську премію з фізики 2024 року отримали Джон Гопфілд і Джефрі Гінтон за відкриття у сфері машинного навчання та штучних нейронних мереж.
  • Нобелівський комітет 9 жовтня оголосив лауреатів Нобелівської премії з хімії 2024 року. Премію було поділено між трьома науковцями: одну половину отримав Девід Бейкер “за обчислювальний дизайн білка”, інша половина дісталася Демісу Гассабісу та Джону Джамперу “за передбачення структури білка”.

Українська кліпмейкерка Таня Муіньо стала режисеркою нового музичного відео для південнокорейської K-pop співачки Дженні, учасниці гурту Blackpink.

До кінця 2024 року Україні нададуть новий пакет військової допомоги на суму 1,4 млрд євро. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц на пресконференції з Володимиром Зеленським 11 жовтня.

Сьогодні, 11 жовтня, міністр фінансів України Сергій Марченко підписав угоду з урядом Канади про додатковий кредит у 400 млн канадських доларів (майже 300 млн доларів США).

Служба безпеки затримала у Києві учасника терористичної організації «Ісламська держава», який перебував у розшуку Інтерполу.

У центрі Києва водій, який припаркувався з порушеннями, напав на інспекторку з паркування.