Путін зустрівся з новим президентом Ірану у Туркменістані

Джерело: Reuters

Президент РФ Володимир Путін провів перемовини з президентом Ірану Масудом Пезешкіаном у межах візиту до Туркменістану.

Після погіршення зв’язків зі США та ЄС, внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну, російський лідер шукає нових союзників на так званих Глобальному Сході та Глобальному Півдні.

Під час перемовин Путін запросив Пезешкіана на саміт БРІКС у російській Казані 22-24 жовтня. Іранський лідер його пропозицію прийняв.

“В економічному та культурному планах наші зв’язки посилюються з кожним днем та стають надійнішими”, – сказав Пезешкіан очільнику Кремля.

Він додав, що “тривалу тенденцію співпраці” між країнами потрібно прискорити, щоб зміцнити зв’язки.

У вересні Пезешкіан зобов’язав Іран зміцнювати стосунки з РФ для протидії західним санкціям. Обидві країни повідомляють, що близькі до підписання угоди про стратегічне партнерство. За словами Пезешкіана, її можуть підписати вже на саміті БРІКС.

У РФ також наголошують на розширенні співпраці з Іраном у всіх сферах.

“Ми активно працюємо разом на міжнародній арені і наші оцінки сьогоднішніх подій у світі часто дуже близькі” – сказав Путін Пезешкіану.

У відповідь іранський президент сказав, що обидві країни мають значні взаємодоповнюючі можливості і можуть допомагати одна одній.

“Наші позиції у світі набагато ближчі одна до одної, ніж до інших”, – сказав Пезешкіан.

Верховний Суд підтвердив правомірність припинення фінансування політичної партії “Голос”. Це остаточне рішення, партія більше не отримуватиме коштів для своєї діяльності у цьому скликанні.

В селі Євгенівка Снігурівської громади Миколаївської області внаслідок детонації боєприпасу постраждали тварини.

Станом на 16:00 в п’ятницю, 11 жовтня, кількість бойових зіткнень на фронті від початку доби збільшилась до 78. Найбільша активність окупантів спостерігається на Покровському і Курахівському напрямках. 

Українська кліпмейкерка Таня Муіньо стала режисеркою нового музичного відео для південнокорейської K-pop співачки Дженні, учасниці гурту Blackpink.

До кінця 2024 року Україні нададуть новий пакет військової допомоги на суму 1,4 млрд євро. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц на пресконференції з Володимиром Зеленським 11 жовтня.