У Литві проходить перший тур парламентських виборів

Джерело: LRT та AP

У Литві 13 жовтня відбувається перший тур парламентських виборів. Виборчі дільниці відкриті з 07:00 до 20:00, а громадяни країни можуть проголосувати виключно за місцем своєї реєстрації.

Право голосу мають близько 2,4 мільйона людей, які обиратимуть 141 депутата Сейму на чотирирічний термін. Вибори відбуваються у два тури.

У першому турі 70 депутатів будуть обрані за партійними списками, а в одномандатних округах кандидати повинні набрати понад 50% голосів для перемоги. Якщо жоден із кандидатів не набере необхідної кількості голосів, другий тур відбудеться 27 жовтня, де виборці зможуть обрати між двома лідерами голосування.

Дострокове голосування вже проводилося з 8 по 10 жовтня в лікарнях, будинках соціальної опіки, військових частинах та в’язницях, а 11 і 12 жовтня ті, хто не міг прийти на дільниці, мали можливість проголосувати вдома.

Опитування, проведене компанією Vilmorus, прогнозує, що найбільше голосів отримає Литовська соціал-демократична партія, залишивши на другому місці партію чинної прем’єрки Інгріди Шимоніте – Союз Вітчизни-Литовські християнські демократи.

Індонезія звернулася до компаній Google та Apple з проханням заблокувати китайський застосунок Temu у своїх магазинах додатків. Міністр зв’язку Буді Арі Сетіаді назвав метою такого кроку захист малого та середнього бізнесу країни від конкуренції з дешевими товарами, які пропонує Temu, дочірня компанія PDD Holdings.

Міністерство оборони Німеччини розпочало перевірки через участь німецьких солдатів у змаганнях, де також брали участь російські військові. Це стало відомо після того, як наприкінці лютого 2024 року у Бангладеш відбулися змагання зі стрільби з лука, організовані Міжнародною військово-спортивною асоціацією (CISM).

У віці 69 років помер колишній перший міністр Шотландії Алекс Салмонд. Політик пішов з життя 12 жовтня після виступу в Північній Македонії.

Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив про судове засідання, яке відбудеться 14 жовтня, і стосуватиметься архітектурної спадщини міста. За його словами, Шостий апеляційний адміністративний суд Києва розгляне справу про заборону незаконної забудови в історичних зонах Львова. Він закликав владу і громадськість уважно стежити за цим процесом.

Колишня асистентка Каньє Веста Лорен Пішотта, яка звинуватила його в червні в сексуальних домаганнях і переслідуванні під час співпраці, оновила свій позов. Зокрема доповнений 88-сторінковий документ містить факти, які вказують на зв’язок репера і Шона Комбза, відомого під сценічними іменами Puff Daddy, P. Diddy та Diddy, заарештованого 16 вересня.