США хочуть обмежити експорт ШІ-чипів до країн Перської затоки – Bloomberg

Джерело: Bloomberg

Чиновники адміністрації Байдена обговорюють обмеження на експорт чипів штучного інтелекту від Nvidia та інших компаній до певних країн, зокрема Перської затоки, через національну безпеку.

Встановлення лімітів на експорт чипів для окремих країн посилить обмеження, спрямовані на Китай. Адміністрація Байдена вже обмежила постачання чипів Nvidia та AMD у понад 40 країн Близького Сходу, Африки та Азії через побоювання перенаправлення продукції до Китаю.

Американські чиновники також розглядають ліцензії на експорт чипів як важіль для досягнення дипломатичних цілей, закликаючи компанії зменшити зв’язки з Китаєм для доступу до американських технологій.

Реакція провідних виробників на нові обмеження поки що невідома. Водночас коли США вперше видали правила щодо чипів для Китаю, Nvidia адаптувала свої пропозиції, щоб зберегти продажі на китайському ринку.

“За словами генерального директора Nvidia Дженсена Хуана, уряди в усьому світі прагнуть до так званого суверенного ШІ – здатності створювати і запускати власні системи ШІ – і це прагнення стало ключовим чинником попиту на передові процесори. Чипи Nvidia є золотим стандартом для операторів центрів обробки даних, що робить компанію найціннішим виробником чипів у світі і найбільшим бенефіціаром буму ШІ”, – зазначають у Bloomberg.

Деякі посадовці вважають, що Вашингтону слід обмежити експорт ШІ-чипів. Але інші попереджають, що ускладнення доступу до американських технологій може призвести до втрати клієнтів на користь Китаю.

Парламент Естонії визнав масову депортацію кримськотатарського народу з Криму в 1944 році, організовану радянською владою, геноцидом.

Американський актор Сильвестр Сталлоне анонсував майбутній приквел культової спортивної драми “Роккі”.

У Міноборони поінформували, що відтепер медична допомога на полі бою надаватиметься з урахуванням реального польового досвіду українських військових медиків і напрацювань партнерів з НАТО.

Будинок моди Prada спільно з космічною компанією Axiom Space представив дизайн скафандрів для майбутньої місії NASA Artemis III на Місяць. Скафандри, виконані переважно в білому кольорі, мають обрізаний торс і сірі вставки на ліктях та колінах. 

Острів Пасхи, що в Тихому океані, оточили пластикові відходи. За інформацією місцевої адміністрації, на острові накопичується приблизно в 50 разів більше пластику та мікропластику, ніж на узбережжі Чилі.