Найбільший супермісяць року: коли і де спостерігати за «Місяцем мисливця»

Джерело: Live Science

У четвер, 17 жовтня, у небі можна буде побачити осінній супермісяць – “Місяць мисливця”. Це третій супермісяць року і водночас найближчий повний Місяць до Землі у 2024 році.

За даними агенції, “Місяць мисливця” перебуватиме на відстані близько 357 364 кілометрів від Землі – найближче з усіх повних місяців цього року. Як зауважили в Adler Planetarium, завдяки цьому супермісяць виглядатиме приблизно на 30% яскравішим і майже на 15% більшим, ніж звичайний повний місяць.

“Місяць мисливця” можна буде побачити, починаючи з 14:26 за київським часом.

Коли Місяць зійде, він буде розташований приблизно між Сатурном (праворуч) і Юпітером (ліворуч). Через три ночі, в неділю, 20 жовтня, Місяць зійде разом з Юпітером.

Зазначається, що найпопулярніша назва жовтневого повного місяця – “Місяць мисливця”, оскільки його поява колись була сигналом для мисливців готуватися до майбутньої зими. Ця назва має англосаксонське походження, хоча Місяць також називали “Місяцем  листопаду” і “Кривавим Місяцем”.

Наступний повний місяць настане 15 листопада. Відомий як “Місяць Бобра”, “Морозний Місяць” і “Місяць, що замерзає”, він стане останнім супермісяцем 2024 року.

Нещодавно вдалося успішно евакуювати двох жінок з тимчасово окупованих територій.

Німецький композитор Ганс Циммер, відомий створенням музики для фільмів “Дюна”, “Король Лев”, “Початок”, “Гладіатор”, “Пірати Карибського моря”, підтримав Україну під час свого концерту в Лос-Анджелесі.

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга заявив, що російські окупанти готуються завдати удару по українських ядерних об’єктах.

Пілот літака, який здійснював пасажирський авіапереліт за маршрутом Краків-Париж, розвернув повітряне судно до краківського летовища “Баліце” через агресивного пасажира, який погрожував його підірвати.

На Торецькому напрямку бійці 12-ої бригади спеціального призначення “Азов” спільно із суміжними підрозділами взяли в полон 17 солдатів російської армії.