У ВР Зеленський представив «план перемоги»: основні пункти

Джерело: Володимир Зеленський/Facebook

В середу, 16 жовтня, Президент України Володимир Зеленський у Верховній Раді представив українцям свій “план перемоги”. 

За його словами, якщо все “буде йти за планом”, то війну можна закінчити до кінця 2025 року.

Під час виступу Глава держави сказав, що документ містить п’ять ключових пунктів:

  1. Запрошення України в НАТО.
  2. Зміцнення оборони: продовження операцій на території РФ, спільне з партнерами збиття російської авіації, розширення використання українських БпЛА і ракет, зняття обмеження на використання зброї по території РФ, доступ до розвідданих партнерів.
  3. Розміщення комплексного неядерного пакету стримування, який захистить Україну від агресії РФ.
  4. Розвиток стратегічно-економічного потенціалу України та посилення санкцій.
  5. Після закінчення війни українські військові можуть застосовувати свій досвід для зміцнення оборони НАТО та Європи. Контингент США зможуть замінити українські військові.

Зеленський додав, що другий, третій та четвертий пункти мають таємні додатки, які презентували партнерам.

  • Президент України Володимир Зеленський оголосив, що план перемоги вже повністю готовий. У своєму вечірньому зверненні він зазначив, що всі пункти, ключові акценти та необхідні додатки з деталями до плану вже опрацьовані.
  • Президент України Володимир Зеленський зустрівся з двопартійною делегацією Сенату США на чолі з лідером демократів та республіканців у сенаті Чаком Шумером і Мітчем Макконнеллом та ознайомив їх із ключовими пунктами плану перемоги.
  • У РФ заявили, що їхня країна не має наміру брати участі у другому Саміті миру, – сказав заступник глави МЗС РФ Михайло Галузін.

Центр Разумкова з 20 по 26 вересня 2024 року провів дослідження, опитавши 2016 респондентів з різних областей України. За його результатами, наразі 33,4% українців вважають, що країна рухається в правильному напрямку, тоді як 48% переконані у протилежному.

Станом на 16:00 середи, 16 жовтня, від початку доби кількість бойових зіткнень зросла до 97. Найактивніше ворог зараз діє на Курахівському напрямку, де провів майже половину від усіх атак. 

Українська компанія побудує в Литві завод із виробництва вибухових речовин нового покоління, зокрема RDX (гексогену), що сприятиме зміцненню обороноздатності України, Литви та Європи загалом.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив на готовності говорити з президентом Росії Володимиром Путіним про “справедливий мир” в Україні й заявив, що військові РФ є “жертвами”. 

Прем’єр-міністр Роберт Фіцо вважає, що кінець війни в Україні, ймовірно, наближається. Він звернув увагу на можливість приєднання України до НАТО, але виступає проти цього, вважаючи, що це може призвести до третьої світової війни.