Прокурор Лос-Анджелеса опублікував нові докази у справі братів Менендесів

Джерело: CNN

Окружний прокурор Лос-Анджелеса Джордж Гаскон опублікував нові докази у справі братів Менендесів, які можуть призвести до перегляду вироку.

Вирок братам, які у 1989 році вбили своїх батьків, винесли у 1996 році. Тоді їх засудили до довічного ув’язнення.

Та через десятиліття у справі з’явились нові докази, які можуть пом’якшити вирок Еріку та Лайлі Менендесам. Мовиться про лист, який один з засуджених ще до злочину писав своєму двоюрідному братові.

У листі Ерік Менендес писав, що зазнав сексуального насилля з боку свого батька. Фрагмент цього листа й опублікував Гаскон. На своїх сторінках у соцмережах він опублікував фото листа без дати, написаного від руки.

“Я намагався уникати батька. Це все ще відбувається, Енді, але тепер мені стає гірше. Я ніколи не знаю, коли це станеться, і це зводить мене з розуму. Кожну ніч я не сплю, бо думаю, що він може прийти”, – мовиться у листі.

Варто зауважити, що згодом прокурор видалив допис з фотографією листа зі свого акаунту в інстаграмі.

Адвокат братів, Кліфф Гарднер, підтвердив, що опублікований прокурором лист – справжній, додавши, що це фрагмент із листа, який додали у докази після того, як у травні 2023 Ерік та Лайла подали відповідне клопотання.

У клопотанні вказано, що листа написав Ерік у 1988 році, тобто за кілька місяців до того, як брати вбили своїх батьків – Хосе та Кітті. Адвокати впевнені, що якби цей лист був у базі доказів у 1996 році, то вирок братам міг бути іншим.

“Марк (другий адвокат братів – ред.) і я, безумовно, раді, що окружний прокурор приділяє увагу розгляду суті клопотання. Беручи до уваги сьогоднішнє зовсім інше розуміння руйнівного впливу сексуального та фізичного насилля над малими дітьми, свідчення про сексуальне насилля Хосе над сином, яке виключили під час другого судового розгляду, і дивовижні нові докази, представлені у клопотанні, ми вважаємо, що обурення відповідає інтересам правосуддя”, – сказав Гарднер.

Він додав, що Ерік та Лайла відсиділи у в’язниці понад 30 років і “цього достатньо”.

Що передувало?

Брати застрелили своїх батьків, Хосе та Кітті Менендес, у їхньому ж будинку у Беверлі-Хіллз у 1989 році. Тоді обвинувачення заявило, що брати вбили батьків з метою успадкувати статки свого батька.

3 жовтня окружний прокурор Лос-Анджелеса Джордж Гаскон повідомив, що є “моральне та етичне зобов’язання” розглянути докази, надані братами у 2023 році, в яких стверджується, що вони зазнали сексуального насильства з боку батька і діяли у межах самооборони.

Коли брати стали підозрюваними у вбивстві, їхня справа широко транслювалась на телебаченні. На першому судовому розгляді присяжні не зійшлись в єдиній думці після того, як Ерік і Лайла заявили про насилля, яке тривало кілька років поспіль.

На другому суді заяву братів про насилля відхилили і визнали їх винними. Відтак, у 1996 році братам винесли вирок: довічне ув’язнення без права на умовно-дострокове звільнення.

На момент вбивства у 1989 році Лайлі був 21 рік, а Еріку – 18.

Суспільний інтерес до братів виник після того, як у вересні вийшов серіал Netflix про братів – “Монстри: Історія Лайла та Еріка Менендеса”.

Центр Разумкова з 20 по 26 вересня 2024 року провів дослідження, опитавши 2016 респондентів з різних областей України. За його результатами, наразі 33,4% українців вважають, що країна рухається в правильному напрямку, тоді як 48% переконані у протилежному.

Станом на 16:00 середи, 16 жовтня, від початку доби кількість бойових зіткнень зросла до 97. Найактивніше ворог зараз діє на Курахівському напрямку, де провів майже половину від усіх атак. 

Українська компанія побудує в Литві завод із виробництва вибухових речовин нового покоління, зокрема RDX (гексогену), що сприятиме зміцненню обороноздатності України, Литви та Європи загалом.

Французькому форварду мадридського “Реала” Кіліану Мбаппе повідомлено про підозру у ймовірному зґвалтуванні у готелі Стокгольма.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив на готовності говорити з президентом Росії Володимиром Путіним про “справедливий мир” в Україні й заявив, що військові РФ є “жертвами”.