Медичну допомогу на полі бою надаватимуть за стандартами НАТО

Джерело: Міноборони

У Міноборони поінформували, що відтепер медичну допомогу на полі бою надаватимуть з урахуванням реального польового досвіду українських військових медиків і напрацювань партнерів з НАТО.

Оборонне відомство затвердило нові обсяги надання медичної допомоги на догоспітальному етапі під час бойових дій. Наказ № 598 від 03.09.2024 визначає модель рольової медичної підтримки згідно зі стандартами НАТО.

Зауважується, що документ охоплює зокрема заходи з профілактики, лікування та евакуації поранених і хворих військовослужбовців, працівників поліції та служби цивільного захисту усіх Сил безпеки та Сил оборони.

Загалом визначається чотири ролі медичної підтримки:

  • роль 1 (R1) – первинна медична допомога, невідкладна допомога, базова діагностика;
  • роль 2 (R2) – розширена допомога (реанімація, хірургічні втручання на догоспітальному етапі);
  • роль 3 (R3) – спеціалізована допомога в госпіталях;
  • роль 4 (R4) – повний обсяг допомоги (вузькоспеціалізовані послуги та реабілітація у тилових госпіталях).

Також додаткову медичну допомогу на полі бою можуть надавати команди підтримки. До їх складу можуть входити медичні працівники з різних підрозділів та цивільних закладів охорони здоров’я.

Впровадження наказу сприятиме підвищенню якості медичної допомоги і бойових умовах, кращому розумінню можливостей медичних підрозділів, покращенню забезпечення та взаємодії з медичними службами країн НАТО, – додали у повідомленні.

Наступним кроком буде затвердження нових табелів оснащення відповідно до обсягів медичної допомоги, що має уніфікувати медичні підрозділи Сил безпеки та Сил оборони.

Довідково. Домедична допомога – це набір дій військовослужбовця з само- та взаємодопомоги до моменту доставлення пораненого до фахівців.

У 2024 році Україна здійснила понад 7 000 ударів по російській території. Ексклюзивну інформацію журналісти отримали від одного з українських підрозділів БпЛА далекого радіусу дії.

Рада Європи у Страсбурзі назвала знищення культурної спадщини в Україні під час повномасштабної війни РФ порушенням міжнародного гуманітарного права. Конгрес місцевої та регіональної влади ухвалив декларацію про руйнування культурної спадщини в Україні, повідомили у Раді.

У серпні командиром 107 окремого батальйону територіальної оборони було призначено Сергія Салаватова. Журналісти-розслідувачі опублікували дані, які свідчать про його колишні зв’язки з “ДНР”.

Засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн” під головуванням президента США Джо Байдена відбудеться в листопаді в онлайн-форматі, повідомила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

Народна депутатка з фракції “Європейська Солідарність” Ніна Южаніна закликала президента Володимира Зеленського накласти вето на закон про підвищення військового збору та інших податків. Народна обраниця наголосила, що цей закон порушує Конституцію.