У Британії розпочалося публічне розслідування смерті жінки від «Новічка» у 2018 році

Джерело: BBC

У Великій Британії стартувало публічне розслідування отруєння нервово-паралітичною речовиною “Новічок” британської громадянки Дони Стерджес – у 2018 році в місті Еймсбері, що поблизу Солсбері.

Зазначається, що впродовж першого тижня заслухають свідчення в Солсбері. Увагу зосередять на перегляді доказів і слуханнях про досвід місцевих служб швидкого реагування, включаючи парамедиків і поліцію графства Вілтшир.

Після тижневої перерви розслідування переміститься до центру Лондона, де будуть висвітлені подробиці, пов’язані з нападами на Сергія та Юлію Скрипаль.

Також буде надано інформацію про операцію “Вербаско” – поліцейське розслідування щодо інциденту з “Новічком”.

Через питання національної безпеки публічна трансляція слухань буде з невеликою затримкою, і деякі свідчення будуть заслухані в закритому режимі.

Громадські слухання мають завершитися в перший тиждень грудня, а публікація остаточного звіту за підсумками публічного розслідування очікується вже в 2025 році.

Довідка. 4 березня 2018 року ексофіцера ГРУ Сергія Скрипаля і його доньку Юлію знайшли непритомними у британському місті Солсбері, їх ушпиталили з отруєнням невідомою речовиною. У зв’язку з отруєнням також шпиталізували сержанта кримінальної поліції Ніка Бейлі, який першим проводив огляд будинку постраждалих. Тією ж речовиною отруїлася і загинула британська громадянка Дон Стерджес в Еймсбері.

Згодом тодішня прем’єрка Великої Британії Тереза ​​Мей заявила, що їх було отруєно нервово-паралітичною речовиною “Новічок” (А-234), розробленою в СРСР.

Лондон назвав виконавцями замаху на Скрипалів громадян Росії Олександра Петрова і Руслана Боширова, які, за твердженням британських спецслужб, є агентами ГРУ. Згодом з’ясувалося, що під цими іменами маскуються співробітники ГРУ Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін.

У вересні 2021 року британська поліція звинуватила третього офіцера російського ГРУ в причетності до отруєння Скрипалів. Ним виявився Денис Сергєєв.

Того ж року глава МВС Великої Британії Пріті Пател заявила, що влада проведе публічне розслідування отруєння нервово-паралітичною речовиною “Новічок” британської громадянки Дони Стерджес у 2018 році.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 18 жовтня заходи обмеження споживання не прогнозуються. Разом з тим, у компанії закликали споживати електроенергію ощадливо.

Народній депутатці від “Слуги народу” Ірині Кормишкіній (дівоче прізвище Аллахвердієва) оголосили підозру в незаконному збагаченні на понад 20 мільйонів гривень.

Посол України у Великій Британії та колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що мобілізація жінок в Україні є неприйнятною, проте до неї можуть вдатися у разі крайньої необхідності.

Наказом Генерального прокурора Андрія Костіна 17 жовтня керівника Хмельницької обласної прокуратури Олексія Олійника звільнено з адміністративної посади за власним бажанням. 

Страхові компанії витратять на покриття втрат, завданих масштабною лісовою пожежею у місті Джаспер на заході Канади, щонайменше 880 млн канадських дол (близько 700 млн дол США).