Конституція КНДР тепер називає Південну Корею «ворожою державою»

Джерело: BBC News

Конституція Північної Кореї тепер визначає Південну Корею як “ворожу державу”, згідно з державними ЗМІ, у першій згадці про нещодавні конституційні зміни.

Деякі оглядачі вважають поправку до конституції значною мірою символічним кроком, оскільки лідер Північної Кореї Кім Чен Ин відмовився від об’єднання з Південною Кореєю ще в грудні 2023 року.

Тоді, за повідомленнями державних ЗМІ, Кім Чен Ин сказав, що міжкорейські відносини стали “відносинами між двома ворогуючими країнами та двома воюючими сторонами”.

Проте аналітики скептично ставляться до перспективи повномасштабної війни.

“Я сумніваюся, що ситуація переросте до рівня війни”, – сказав професор Канг Донг-ван, який викладає політологію та дипломатію в університеті Донг-а в Пусані. 

Професор Кім Донг Юп з Університету північнокорейських досліджень у Сеулі тим часом поставив під сумнів здатність Пхеньяна розпочати повномасштабну війну.

“Режим добре усвідомлює тяжкі наслідки такого конфлікту”, – сказав він.

Ізраїльські військові повідомили, що “перевіряють можливість” ліквідації лідера ХАМАС Ях’ї Сінвара. Якщо факт його загибелі підтвердиться — це означатиме, що Ізраїль ліквідував одну з головних цілей під час своїх операцій у Газі, які розпочали після атак ХАМАС минулого року.

Уряд Нідерландів вивчає можливість депортації шукачів притулку з Африки до Уганди, якщо їхні прохання про надання житла були відхилені.

Декілька депутатів німецького парламенту опублікували свою пропозицію до бундестагу ініціювати процедуру заборони партії “Альтернатива для Німеччини”.

Коли я була маленькою, бабуся Марія часто розповідала про якийсь інший, довоєнний, Львів. Баба була…

Норвегія надасть Україні 250 млн євро на відновлення зруйнованих енергооб’єктів і розвиток сучасної енергетичної інфраструктури. Про це заявив міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде.