НАТО: Щоденні втрати Росії в Україні становлять близько 1270 осіб

Джерело: Deutsche Welle

У вересні російська армія щоденно втрачала на полі бою в Україні у середньому по 1271 особі вбитими та пораненими. Відповідні дані оприлюднив високопосадовець Північноатлантичного альянсу на брифінгу в Брюсселі в кулуарах засідання міністрів оборони 17 жовтня.

Це найвища кількість з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну: у травні НАТО заявив про цифру у 1000 вбитих і поранених. Один із посадовців також наголосив, що, за прогнозами альянсу, такі втрати з боку Росії збережуться до кінця 2024 року. Зростання російських втрат він пов’язав з тим, що запеклі бої тепер точаться не лише в Харківській, а й у Курській області, а бойові дії загалом посилилися по всій лінії фронту.

Тоді як вербування в Росії збереглося колишніми темпами: близько 30 тисяч осіб на місяць, внаслідок чого російським військам поки що вдається заповнювати людські ресурси, проте для великого прориву їм знадобилася б нова хвиля мобілізації.

Про втрати серед українських військових під час відбиття останніх російських атак, як і про темпи мобілізації та поповнення рядів ЗСУ, представник НАТО не повідомив, запропонувавши журналістам запитати про це в української сторони, проте зазначив, що людські ресурси залишаються однією з головних проблем для Києва, у прагненні забезпечити належну ротацію своїх військ.

Росія продовжує незначний, але стабільний тактичний наступ на сході України, констатують в альянсі, і ця тенденція триватиме найближчими місяцями. Однак у НАТО переконані, що військам РФ заважає дуже високий відсоток вибуття з ладу техніки, недостатня підготовка кадрів та нестача офіцерів. Крім того, російським військам не вдається досягти великого прориву завдяки потужному опору ЗСУ та посиленню постачання західних озброєнь.

У Курській області Україна утримує, за даними НАТО, 800-900 квадратних кілометрів, попри спроби контрнаступу з боку російських військ. Водночас Росія, як і раніше, зберігає істотну перевагу над Україною за кількістю особового складу, боєприпасів та техніки.

Як підрахували в Північноатлантичному альянсі, Росія виробляє близько 250 тисяч снарядів на місяць, тобто близько 3 млн на рік. Джерело DW уточнило, що це вдається агресору, оскільки в основному Росія використовує прості технології, “повернулася до старих радянських пріоритетів кількості над якістю”, а також перейшла до військової економіки. Крім цього, Іран постачив Москві близько 300 тисяч артилерійських снарядів минулого року, також тисячі снарядів передає КНДР.

Зустріч міністрів оборони країн НАТО триває у Брюсселі 17 та 18 жовтня. Увечері першого дня до міністрів приєднався президент Володимир Зеленський: він візьме участь у засіданні Ради НАТО-Україна. До цього глава Української держави побував на зустрічі Європейської Ради та виступив у Європарламенті.

Додамо, згідно з підрахунками британської розвідки, втрати російських військ у вересні, коли точилися запеклі бої за Вугледар, становили в середньому 1271 осіб на добу – це максимальний показник з початку війни. Колишній рекорд  (1262 особи на добу) було зафіксовано у травні, коли Росія зробила безрезультатну спробу наступу на Харків.

Водночас кількість убитих досягла 200 тисяч солдатів, інформувала 17 вересня газета The Wall Street Journal.

Для компенсації втрат армії потрібен постійний потік нових солдатів. Російська влада шукає добровольців по регіонах, пропонуючи щедрі бонуси, на які за першу половину року вже витратили 8% федерального бюджету РФ. Згідно з офіційними даними, щодня контракт із міноборони РФ підписують близько 1000 осіб. Своєю чергою, британська розвідка називала ці цифри завищеними.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.

У вересні російська армія щоденно втрачала на полі бою в Україні у середньому по 1271 особі вбитими та пораненими. Відповідні дані оприлюднив високопосадовець Північноатлантичного альянсу на брифінгу в Брюсселі в кулуарах засідання міністрів оборони 17 жовтня.