Нетаньягу підтвердив виявлення російської зброї у бойовиків на півдні Лівану

Джерело: в інтерв’ю Le Figaro

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

Нетаньягу нагадав, що, згідно з резолюцією Радбезу ООН від 2006 року, лише ліванській армії дозволено мати зброю на південь від річки Літані.

Одначе, у цьому районі “Хезболла” викопала сотні тунелів і схованок, де ми щойно виявили велику кількість новітньої російської зброї, — зазначив Нетаньягу. — Нова громадянська війна у Лівані стане трагедією. Ми, безумовно, не ставимо собі за мету спровокувати її. Ізраїль не має наміру втручатися у внутрішні справи Лівану.

Глава ізраїльського уряду наголосив, що єдина мета Ізраїлю — дозволити своїм громадянам, які живуть уздовж кордону з Ліваном, повернутися додому та почуватися в безпеці.

Раніше американська газета Washington Post з посиланням на ізраїльських посадовців інформувала, що на півдні Лівану знайшли російську та китайську протитанкову зброю.

Також повідомляли, що заступник головного редактора видання Bild Пауль Ронцхаймер став першим іноземним журналістом, котрий відвідав захоплене ізраїльськими військами шиїтське село на півдні Лівану. Під час візиту він зафіксував наявність російської зброї, яка, за словами контрадмірала Даніеля Хагарі, потрапила до села через Сирію. Ця знахідка підтверджує можливу військову підтримку Хезболли з боку Ірану та Росії.

Додамо, 16 жовтня військове командування Ізраїлю оприлюднило кадри зі складів озброєння, розташованих у житловому будинку на півдні Лівану. Окрім того, нещодавно ЦАХАЛ показали захоплену зброю радянського зразка.

Також варто уваги, що у 2023 році Ліванська шиїтська парамілітарна ісламістська організація Хезболла отримала потужні російські протикорабельні ракети, що дають змогу для виконання завуальованої погрози її лідера щодо військових кораблів США та акцентують серйозні ризики будь-якої регіональної війни.

Два джерела, які спілкувалися з Reuters, сказали, що “Хезболла” отримала зброю з Сирії, воюючи на підтримку Асада, чию армію вже давно озброює Росія.

Те, як угруповання зберігає свій арсенал і як його отримує, оповите таємницею. У рідкісних коментарях на цю тему в 2021 році Насралла розповів, як група отримала протитанкові ракети “Корнет” російського виробництва через Сирію. У 2010 році Москва заявила, що підписала угоду про відправку в Дамаск протикорабельних крилатих ракет, включаючи версію “Яхонт”.

Зауважимо, Хезболла визнана терористичною організацією урядами Ізраїлю, США, Канади та Бахрейну.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.