Хезболла заявила, що посилить війну проти Ізраїля після вбивства лідера ХАМАС

Джерело: Reuters

Після того, як 17 жовтня стало відомо про вбивство лідера терористичного угруповання ХАМАС Ях’ї Сінвара, ліванське угруповання Хезболла заявило, що загострюватиме війну проти Ізраїля.

З такою заявою угруповання виступило 18 жовтня. У заяві мовиться, що Хезболла переходить до нової та загостреної фази війни з Ізраїлем. Зреагували на ліквідацію Сінвара і в Ірані, наголосивши, що це призведе до “зміцнення духу спротиву”.

Убитий Сінвар був одним з керівників атаки ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року, яка й спровокувала війну у Газі.

На Заході заявили, що смерть Сінвара може стати початком припинення конфлікту, однак прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що війна триватиме, поки не звільнять усіх заручників, захоплених ХАМАСом понад рік тому.

“Сьогодні ми звели рахунки. Сьогодні зло зазнало удару, але наше завдання ще не виконано”, – сказав Нетаньягу у відеозверненні після підтвердження вбивства Сінвара.

Він звернувся до родин заручників та пообіцяв не припиняти бойові дії, поки всіх не повернуть додому.

Вважалось, що Сінвар переховувався у лабіринті тунелів, які ХАМАС збудував під Газою за останні два десятиліття. Його вбили під час перестрілки на півдні Гази 16 жовтня ізраїльські військові, які спершу навіть не знали, що їх мішенню зокрема став лідер терористичного угруповання.

Варто зауважити, що ХАМАС поки не зробив жодних заяв щодо смерті свого лідера, однак джерела в угрупуванні повідомили, що всі признаки вказують, що Сінвара дійсно вбили.

Після повідомлення про його смерть президент США Джо Байден зателефонував Нетаньягу та привітав його, висловивши сподівання, що з’явився шанс для повернення ізраїльських заручників і припинення війни.

Представник Держдепу США Метью Міллер під час брифінгу сказав, що Сінвар був “головною перепоною” на шляху припинення війни .

“Ця перешкода, очевидно, усунена. Неможливо передбачити, що це означає, що той, хто замінить (Сінвара) погодиться на припинення вогню, але це усуває те, що в останні місяці було головною перешкодою для його досягнення”, – сказав Міллер додавши, що останніми тижнями Сінвар відмовлявся від будь-яких перемовин.

Держсекретар США Ентоні Блінкен зателефонував лідерам Саудівської Аравії та Катару, аби також поспілкуватись про припинення війни.

Російські окупанти атакували авто “швидкої” у Станіславі, що на Херсонщині, повідомила 18 жовтня обласна військова адміністрація.

17 жовтня два спортсмени померли від серцевого нападу на чемпіонаті світу з тріатлону в Іспанії. Обоє загиблих були учасниками однієї вікової групи. Британський спортсмен помер під час бігу, а мексиканець — під час плавання.

У Південній Кореї заявили, що участь військ КНДР у війні Росії проти України є “серйозною загрозою безпеці” та пообіцяли зреагувати.

Канада планує надати Україні пакет військової допомоги на суму 64,8 млн канадських доларів (47 млн доларів США), заявив міністр оборони країни Білл Блер. Він включатиме стрілецьку зброю, боєприпаси та захисне спорядження.

Українські захисники, які воюють на Донеччині, взяли у полон кількох російських військових, серед яких був єгиптянин.