На Кубі через вихід з ладу головної електростанції без світла залишилась вся країна

Джерело: BBC

Куба опинилась без електроенергії унаслідок виходу з ладу головної електростанції країни. Без світла залишились 10 000 000 осіб.

У міненергетики Куби повідомили, що збій в енергосистемі країни стався 18 жовтня об 11:00 за місцевим часом. Скільки часу знадобиться на відновлення електропостачання невідомо.

Протягом останніх місяців на Кубі фіксували тривалі відключення світла. 17 жовтня уряд країни оголосив про надзвичайну ситуацію в енергетиці через погіршення інфраструктури, дефіцит палива і зростання попиту на електроенергію.

“Головним чинником є дефіцит палива”, – сказав прем’єр-міністр Куби Мануель Марреро.

Повне відключення світла сталось після того, як напередодні відімкнулась електростанція “Антоніо Гітерас” у Матансані, яка є найбільшою на острові.

Президент Куби Мігель Діас-Канель Бермудес заявив, що для нього відключення світла зараз “абсолютний пріоритет”.

“Поки не відновиться електропостачання спокою не буде”, – написав він у соцмережах.

Згодом в міненергетики повідомили, що процес відновлення електропостачання “на ранньому етапі”. При цьому у міністерстві запевнили, що є певний рівень виробництва електроенергії, який використають для відновлення електропостачання у кількох регіонах.

Після повного блекауту у п’ятницю, уряд повідомив, що всі навчальні заклади і несуттєві громадські заклади будуть зачинені до понеділка.

Неосновних працівників закликали залишатись вдома, а некритично важливі державні послуги були тимчасово зупинені.

До багатьох будинків водопостачання здійснюють з допомогою електричних помп, відтак низка кубинців залишились не лише без світла, а й без води.

Від ночі російські окупанти атакували Черкаську область, запустивши по регіону ракети і ударні БпЛА.

На мітингу в Детройті 18 жовтня кандидат у президенти США Дональд Трамп на 20 хвилин залишився без мікрофона. 

Відомий освітянин, директор однієї зі шкіл Києва Дмитро Ламза опинився у розшуку ТЦК, хоча оновлював дані та отримав відстрочку. Чоловік звинувачує у цьому Укрпошту.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро підтвердив плани щодо передачі винищувачів Dassault Mirage-2000 на початку 2025 року та навчання українських пілотів для їх експлуатації. Це він оголосив під час спільної пресконференції з головою МЗС України Андрієм Сибігою.

З вечора 18 жовтня російські окупанти розпочали чергову масовану атаку по Україні, випустивши загалом понад сотню повітряних засобів.