Росія витратила 100 млн євро, щоб зірвати вибори в Молдові

Джерело:  Bloomberg

Віцепрем’єрка Молдови Крістіна Герасимова заявила, що Росія вклала близько 100 мільйонів євро для зірвання виборів і референдуму щодо вступу країни до ЄС.

РФ намагається це зробити за допомогою дезінформації та дестабілізаційних операцій, а також виплат виборцям. Посадовиця попередила, що успіх таких тактик може загрожувати іншим країнам.

“Нашим партнерам має бути зрозуміло одне: Ми є полігоном для випробування нових методів — і все, що спрацює в Молдові, буде використано і в інших країнах”, – сказав Герасимова.

Вона не розповіла деталей про масштаби ймовірного втручання Кремля у вибори. Однак офіційні особи в Кишиневі за останні тижні виявили низку випадків втручання Росії у виборчу кампанію шляхом саботажу та підкупу виборців.

Кремль же “категорично відкидає” звинувачення.

Напередодні поліція Молдови повідомила, що Росія займалась навчанням людей для проведення масових протестів у країні.

Від ночі російські окупанти атакували Черкаську область, запустивши по регіону ракети і ударні БпЛА.

На мітингу в Детройті 18 жовтня кандидат у президенти США Дональд Трамп на 20 хвилин залишився без мікрофона. 

Відомий освітянин, директор однієї зі шкіл Києва Дмитро Ламза опинився у розшуку ТЦК, хоча оновлював дані та отримав відстрочку. Чоловік звинувачує у цьому Укрпошту.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро підтвердив плани щодо передачі винищувачів Dassault Mirage-2000 на початку 2025 року та навчання українських пілотів для їх експлуатації. Це він оголосив під час спільної пресконференції з головою МЗС України Андрієм Сибігою.

З вечора 18 жовтня російські окупанти розпочали чергову масовану атаку по Україні, випустивши загалом понад сотню повітряних засобів.