Росія, Іран та Оман проводять спільні військово-морські навчання в Індійському океані

Джерело: Reuters

19 жовтня в Індійському океані стартували військово-морські навчання, організовані Іраном, за участі Росії та Оману.

Метою навчань з назвою “IMEX 2024” є “зміцнення колективної безпеки в регіоні, розширення багатостороннього співробітництва та демонстрації доброї волі і можливостей для захисту миру, дружби та морської безпеки”.

Учасники навчань відпрацьовуватимуть тактику забезпечення безпеки міжнародної морської торгівлі, захисту морських шляхів, посилення гуманітарних заходів та обміну інформацією про рятувальні операції та наданню допомоги, мовиться в описі до навчань.

У списку країн, які спостерігають за навчаннями, опинились Саудівська Аравія, Катар, Індія, Пакистан, Бангладеш та Таїланд.

Початок навчань співпадає з посиленням напруги в регіоні, де війна у Газі, а підтримувані Іраном єменські хусити нападають на кораблі у Червоному морі.

Колишній міністр інфраструктури, а нині – військовий, Володимир Омелян в інтерв’ю Буквам розповів, що ненависть до влади Зеленського нині більша, ніж була до Кучми чи Януковича в часи їх президентства.

Британські розвідники проаналізували ситуацію на Куп’янському напрямку у Харківській області.

В Україні розпочався пілотний проєкт, що передбачає збільшення термінів базової загальновійськової підготовки (БЗВП) з 30 днів до 1,5 місяці. Про це повідомив полковник Євген Межевікін на брифінгу щодо змін в організації бойової підготовки ЗСУ.

19 жовтня міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро вперше відвідав Київ. Він зустрівся з головою МЗС України Андрієм Сибігою та підкреслив підтримку Парижа в “плані перемоги” України.

Від ночі російські окупанти атакували Черкаську область, запустивши по регіону ракети і ударні БпЛА.