Глава МЗС України вирушає до Туреччини

Джерело: МЗС України

З 20 по 22 жовтня міністр закордонних справ України Андрій Сибіга перебуватиме з офіційним візитом у Туреччині. Під час поїздки відбудуться переговори щодо зміцнення українсько-турецької співпраці в різних сферах.

Під час перебування в Анкарі заплановані зустрічі Сибіги з низкою турецьких урядовців, зокрема міністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом, міністром національної оборони Яшаром Гюлером і міністром торгівлі Омером Болатом.

Основними темами переговорів будуть політична та економічна співпраця, розвиток взаємин в оборонно-промисловому секторі та культурно-гуманітарній сфері. Окрему увагу приділять питанням свободи мореплавства та безпеки в Чорному морі.

Одним із ключових аспектів обговорень стане план перемоги, представлений президентом України Володимиром Зеленським, інтеграція України до НАТО, а також формула миру, яка покликана забезпечити стабільність у регіоні.

У Стамбулі Андрій Сибіга відвідає оборонно-промислову виставку SAHA EXPO 2024, де проведе зустрічі з представниками турецьких оборонних компаній. Крім того, міністр зустрінеться з українською та кримськотатарською громадами, а також відвідає Стамбульський університет для обговорення можливостей розширення академічної співпраці та підтримки вивчення української мови в Туреччині.

Президент Бразилії Лула да Сілва отримав травму голови, через що скасував поїздку до Казані 22–24 жовтня на саміт групи країн БРІКС під головуванням РФ. 

Аеропорт міста Данідін у Новій Зеландії обмежив час обіймів своїх відвідувачів до трьох хвилин.

Науковці прогнозують, що до 2050 року від антибіотикорезистентності до багатьох інфекцій, можуть померти понад 39 млн осіб у ​​всьому світі.

Президент Володимир Зеленський повідомив про призначення засідання Ради національної безпеки та оборони щодо ситуації з медико-соціальними експертними комісіями та оформленням прокурорам статусу особи з інвалідністю.

Центр військових дій нового покоління (Center on New Generation Warfare) провів планування нападу Росії на Литву в 2027 році. У змодельованому сценарії російської атаки на НАТО альянсу знадобиться десять днів, щоб застосувати п’яту статтю. Тоді як німецькі війська відіграватимуть головну роль у захисті країн Балтії.