Російські чиновники вчетверо збільшили закупівлі iPhone – всупереч масовій забороні

Джерело: The Moscow Times

Російські держслужбовці збільшили витрати на закупівлю iPhone у чотири рази, всупереч забороні щодо використання американських смартфонів у державних установах. За перші дев’ять місяців 2024 року сума держзакупівель iPhone зросла до 6,88 млн рублів, порівняно з 1,64 млн рублів за аналогічний період попереднього року.

Деякі закупівлі виправдали технічними вимогами, пов’язаними із використанням спеціалізованого програмного забезпечення, доступного на пристроях Apple. Наприклад, у заявці на закупівлю iPhone 13 зазначено, що пристрій необхідний через функцію Voice Over, яка дозволяє користуватися смартфоном незрячим та слабозорим людям.

Основними замовниками стали компанії з державною участю. Найбільшу закупівлю цього року здійснила петербурзька компанія ТОВ “Теплоенерго”, яка витратила понад 3 млн рублів на iPhone. Крім того, ТОВ “Аероекспрес” придбало смартфони на 517 тис. рублів, а державний Кремлівський палац закупив техніку на 830 тис. рублів.

Заборону на використання iPhone запроваджено влітку 2023 року – після заяв ФСБ і ФСО про виявлення американського шпигунського вірусу на тисячах пристроїв Apple, що використовувалися російськими чиновниками.

Після цього службовців у Кремлі, уряді та низці державних установ, включаючи Мінтранс, Мінпромторг, Мінцифру, МОЗ, “Ростех”, Росавіацію та інші, зобов’язали відмовитися від використання iPhone у робочих цілях.

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте застеріг КНДР від відправлення військ до Росії для участі у повномасштабній війні проти України.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 21 жовтня.  Загалом, від початку цієї доби, відбулося 107 бойових зіткнень.

Південна Корея розглядає план відправки в Україну відповідної кількості персоналу, включно з офіцерами розвідки та експертами щодо Північної Кореї. Відповідний крок влада країни може погодити після того, як КНДР відправила солдатів на підтримку Росії. 

Очільник Пентагону Ллойд Остін нагадав, що на початку повномасштабного вторгнення українські військові організовували засідки у Київській області на російські танки з коктейлями Молотова у руках. Тоді як нині українське військо має у своєму розпорядженні найкращі у світі БпЛА для знищення росіян.

Військово-морські сили України вперше взяли участь у найбільших навчаннях НАТО з використання безпілотних систем у морських операціях REPMUS 24. Під час навчань система DELTA інтегрувалась з іншими бойовими системами, що дозволило обмінюватися даними та розмежувати “свої” та “ворожі” сили. Це значно покращило управління операціями та підвищило рівень координації дій учасників маневрів.