Понад сотня футболісток закликали ФІФА розірвати контракт з саудівською компанією Aramco

Джерело: CNN

108 футболісток підписали відкритий лист до ФІФА з вимогою розірвати спонсорський контракт з нафтогазовою компанією Саудівської Аравії Aramco.

У квітні 2024 року ФІФА повідомило про підписання 4-річного контракту про глобальне партнерство з Aramco, у межах якого саудівський нафтовий гігант спонсоруватиме Чемпіонати світу серед чоловічих та жіночих збірних у 2026 та 2027 роках відповідно.

Однак футболістки зі всього світу – серед яких чинні та колишні – назвали це “ударом під дих” по жіночому футболу, вказуючи на обмежені права людей у Саудівській Аравії.

Лист, опублікований на вебсайті правозахисної організації Athletes of the World підписали кілька відомих спортсменок, зокрема нападниця клубу “Манчестер Сіті” Вівіан Мідема та екскапітанка футбольної збірної США Беккі Зауербрунн.

“Влада Саудівської Аравії зневажає не лише права жінок, а й свободу всіх інших громадян. Уявіть собі, що гравці спільноти ЛГБТК+, багато з яких є героями нашого спорту, будуть змушені рекламувати Saudi Aramco під час ЧС з футболу 2027 року – національну нафтову компанію режиму, який криміналізує стосунки, в яких вони перебувають, та цінності, які вони відстоюють?”, – мовиться у листі до ФІФА.

Окрім проблем з правами людей у листі спортсменок також згадується про те, що Aramco негативно впливає на навколишнє середовище і що компанія є “однією з корпорацій, яка несе найбільшу відповідальність за знищення майбутнього футболу”.

“Масовий футбол у світі потерпає від сильної спеки, засухи, пожеж та паводків, але поки ми всі розплачуємось за наслідки, Саудівська Аравія отримує прибутки, а ФІФА виступає її спонсором”, – зазначається у листі.

Відтак футболістки закликають ФІФА знайти іншого спонсора, цінності якого підтримуватимуть гендерну рівність, права людей та безпеку планети.

“Ми також пропонуємо створити наглядовий комітет за участі представників гравців, аби оцінити етичні аспекти майбутніх спонсорських угод та впевнитись, що вони відповідають цінностям та цілям нашого виду спорту”, – наголосили спортсменки.

Представник ФІФА у коментарі CNN сказав, що вони цінують партнерство з Aramco та іншими своїми численними комерційними і правовими партнерами.

“ФІФА – це інклюзивна організація з низкою комерційних партнерів. Доходи від спонсорства, отримані ФІФА, реінвестують у гру на всіх рівнях, і інвестиції у жіночий футбол продовжують зростати, зокрема у зв’язку з проведенням історичного ЧС з футболу серед жінок у 2023 році та його новаторській новій моделі дистрибуції”, – мовиться у коментарі ФІФА.

McDonald’s заявили, що не давали Дональду Трампу дозволу працювати з фритюром під час його візиту до одного з ресторанів мережі в штаті Пенсильванія, де він надів фартух і виконував роботу працівника.

Сестра північнокорейського лідера Кім Чен Ина назвала Південну Корею та Україну “божевільними” після інформації про те, що КНДР відправила свої війська в Росію.

Справа про собаку з міста Ален розглядалася в судах понад п’ять років. Зрештою суд виніс вирок — виплатити власниці 226 євро.

У Львові розшукали зловмисницю, яка вчинила наругу над могилами українських захисників на Личаківському кладовищі.

Громадянин України, затриманий у Польщі за підозрою у підготовці диверсій, зізнався у співпраці з російськими спецслужбами. Про це повідомив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.