Українська збірна виступить на FIA Motorsport Games 2024: важлива спортивна подія у контексті війни

З 23 по 27 жовтня 2024 року в іспанській Валенсії на треці Circuit Ricardo Tormo відбудуться FIA Motorsport Games — олімпійські ігри для автоспорту. Ці змагання проводяться з 2019 року раз на два роки і залучають все більше дисциплін.

Україна втретє братиме участь у цих змаганнях. Цього року збірна України змагатиметься в п’яти дисциплінах (точна кількість та перелік уточнюються). В найпрестижнішій категорії — GT — Україну представлятимуть досвідчені пілоти Іван Пеклін та Костянтин Гуцул. Головна гонка у класі GT триватиме одну годину, з обов’язковою заміною пілотів на половині дистанції.

Джерело: медіа команда Івана Пекліна

Джерело: медіа команда Івана Пекліна

Іван та Костянтин мають високі шанси на медаль, адже разом вони провели весь сезон 2024 у змаганнях GTC Race, де також проводяться одногодинні гонки зі зміною пілотів. Злагоджена командна робота та практичний досвід дають українському екіпажу впевненість у своїх силах.

Цьогоріч FIA Motorsport Games вдруге поспіль заборонили участь спортсменам з Росії та Білорусі, що підкреслює солідарність автоспортивної спільноти з Україною.

Джерело: медіа команда Івана Пекліна

Джерело: медіа команда Івана Пекліна

Джерело: медіа команда Івана Пекліна

Джерело: медіа команда Івана Пекліна

“Виступи українських спортсменів на міжнародних аренах — це ще одне нагадування світові про Україну, її боротьбу за свободу та незалежність. Ми вдячні FIA Motorsport Games за солідарність і заборону спортсменам з країни-агресора брати участь у змаганнях”, — зазначили Іван та Костянтин. Вони також підкреслили, що для них велика честь представляти Україну на цих змаганнях і вони зроблять усе можливе, щоб здобути медаль для країни.

Спортсмени вже здобули важливу перемогу в сезоні, коли перемогли на треку Спа-Франкоршам, і вперше в історії автоспорту там пролунав гімн України. Тепер вони налаштовані продовжити успішний шлях на FIA Motorsport Games, водночас нагадавши світові про війну в Україні та важливість міжнародної підтримки.

Ввечері 22 жовтня російські війська вдарили по Харкову. За попередньою інформацією, зафіксовані влучання у Холодногірському та Салтівському районах Харкова.

Міністерка фінансів США Джанет Єллен заявила, що США запровадять нові жорсткі санкції, спрямовані на стримування військових зусиль Росії в Україні, включаючи “посередників у третіх країнах, які постачають Росії критично важливі ресурси для її військових”.

Туреччина без офіційного оголошення заборонила своїм експортерам переправляти до Росії американську продукцію військового призначення. Це сталося після того, як Вашингтон пригрозив Анкарі “наслідками” за підтримку російського ВПК.

Індія повернула із зони бойових дій 85 своїх громадян, яких обманом змусили підписати контракт із армією РФ та відправили на війну проти України.

Колишній Головнокомандувач ЗСУ, а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний повідомив, що українські пілоти завершили підготовку у Британії та готові вирушити на допомогу Силам оборони.