«Народжені, щоб жити». Історії тих, хто повернувся з «нуля»

Проблема адаптації ветеранів та ветеранок з інвалідністю гостро стоїть на порядку денному суспільства сьогодні – під час війни. Статистика і дослідження вже зараз вказують що кожен 1-й ветеран бойових дій має ПТСР. І ще гострішою постане ситуація після закінчення всіх бойових дій. 

Воєнні реалії, поранення, контузії, ампутації так впливають на психіку людей, що докорінно змінюють характери, реакції, світогляд. На фронт із дому йде одна людина, а повертається буквально інша. І це вимагає налагодження нових зв’язків, побудови нових стосунків. Що буває дуже й дуже непросто.

Ми вже це бачимо по своїх друзях, рідних, близьких, – тих, хто повернувся з “нуля”. Вони ніби живуть в іншому світі, за стіною з нерозуміння та відчуженості решти співгромадян.

А між тим ця сама решта завдячує своїм мирним життям та громадянськими свободами саме цим людям, які, захищаючи рідну землю, втратили фізичне, психологічне та психічне здоров’я. Багато з них, перебуваючи в цій невидимій зоні відчуження, не знають як з неї вийти та як повернутися до повноцінного життя, якого вони варті. 

Це – важка тема. Піднімати її в нашому й без того пригніченому суспільстві – справа не проста. Але режисер-документаліст Владислав Робський вміє на найвищому фаховому рівні опрацьовувати саме такі важкі теми. Новий проєкт режисера – двосерійний документальний фільм “Народжені, щоб жити” – це чотири новели про ветеранів війни, що пережили важкі випробовування: втрату кінцівок, ПТСР, полон, обмеження біологічних функцій. Історії своїх випробувань розповідають самі герої, їх рідні, близькі, друзі. 

“Ми розповідаємо ці історії, – говорить Владислав Робський, – для того, щоб суспільство навчилося жити з ветеранами, а ветерани навчились жити у мирному суспільстві”.

Ми розповідаємо історії ветеранів та ветеранок війни з різними формами інвалідності, які стали прикладом сили, витримки та надзвичайної вольової боротьби, – каже Влад, – але зосереджуємося не на героїці їхнього життя і вчинків, а на людських відчуттях, переживаннях та емоціях. Їхні історії у відео розкриватимуть тему повернення до мирного життя та проблем, із якими на цьому шляху стикаються герої та героїні, трансформуючи досвід окремих людей у досвід суспільства. Ці історії є прикладами незламної волі, які впливатимуть на формування позитивної української ідентичності”.

Ветерани та ветеранки з інвалідністю та ПТСР потребують фахової психологічної допомоги, проте часто не звертаються до фахівців, адже соромляться зізнаватися у своїх проблемах. 

Одночасно значна кількість громадських організацій та ініціатив має бажання реалізовувати проєкти, спрямовані на підтримку ветеранів і ветеранок з інвалідністю, проте не володіють актуальною інформацією про потреби даної цільової групи та особливості роботи і спілкування із нею. Проєкт “Народжені, щоб жити” має на меті перекинути місток між цими двома групами – людьми, що потребують допомоги і тими, хто готовий – і фахово, й морально, – цю допомогу надати.

Проєкт виходить далеко за рамки просто кіно. Він покликаний створити суспільно значущий контент, присвячений адаптації до мирного життя ветеранів та ветеранок бойових дій із ПТСР та інвалідністю. 

Це допоможе:

  • впровадити в медіапростір і соціальні медіа та мережі суспільно значиму тему, яка ще довго потребуватиме уваги;
  • надати громадському сектору інструменти та знання, які допоможуть йому залучати ветеранів та ветеранок до своїх проєктів;
  • розширювати підтримку цієї соціальної групи. 

Це сприятиме формуванню в громадян відчуття своєї приналежності до військових подій та служитиме укріпленню взаємовідносин мирного населення з тими, хто воював. 

Команда проєкту переконана, що їх задум сприятиме поглибленню взаєморозуміння між ветеранами війни та рештою суспільства, а також на прикладі реальних людей покаже шляхи адаптації до мирного життя людям з інвалідністю та ПТСР. 

“Народжені, щоб жити” вирізняється ще й тим, що пропонує оптимістичний погляд на проблему і подолання труднощів окремими людьми з інвалідністю та наслідками ПТСР в не завжди сприятливих життєвих умовах. Він важливий для українського суспільства, бо за статистичними даними у кожному, навіть невеличкому, населеному пункті України є і будуть люди, травмовані війною.

Фільми проєкту, зняті за підтримки УКФ, будуть також розміщені на платформі Київстар ТБ.

 

Статтю підготовлено за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не співпадати з думкою автора.

Міністерство закордонних справ Німеччини викликало тимчасового повіреного у справах  Північної Кореї в Берліні на тлі повідомлень про відправлення північнокорейських солдатів до Росії для їхнього перекидання в Україну.

На Донеччині в населених пунктах з активними бойовими діями перебувають 748 дітей, повідомив представник Донецької ОВА Дмитро Петлін.

23 жовтня російська армія атакувала артилерією та дронами Нікопольський район на Дніпровщині, внаслідок чого постраждали четверо людей.

У Закарпатті триває резонансна справа про зґвалтування неповнолітньої дівчини, яка вже більш як три роки…

Роман Гладкий, який наприкінці літа став начальником штабу командування Сил безпілотних систем (СБС), більше не обіймає цю посаду.