Допомогла організувати спортивний захід: Мінспорту заплатило тіктокерці ₴6,6 мільйона

Джерело: спільне розслідування NGL.media та Трибуна

Міністерство спорту заплатило українській тіктокерці, яка живе за кордоном – 23-річній Валерії Гуторці – понад 6,6 мільйона гривень за допомогу в організації чемпіонату зі спортивної гімнастики.

Блогерка виїхала з України у серпні цього року. Вона є офіційною власницею компанії “Київ медіа продакшн”. Саме ця, раніше невідома компанія, стала головним постачальником послуг для Чемпіонату України зі спортивної гімнастики, який відбувся у Києві 28-29 вересня.

Організацією спортивних змагань державного рівня займається “Управління збірних команд та забезпечення спортивних заходів “Укрспортзабезпечення” – установа, яка підпорядковується Мінспорту.

Саме ця структура забезпечує проведення тренувальних зборів і змагань національних збірних, виплачує винагороди та стипендії спортсменам, а також забезпечує їхню підготовку.

На цьогорічний фестиваль – за даними електронної системи публічних закупівель Prozorro – “Укрспортзабезпечення” витратило понад 8,5 мільйона гривень. Захід став найдорожчим спортивним змаганням в Україні від початку повномасштабної війни. Із загальної суми, витраченої на організацію фестивалю, левову частку – близько 6,65 мільйона гривень – отримала саме “Київ медіа продакшн”.

З цією компанією “Укрспортзабезпечення” уклало вісім угод. Варто зауважити, що угоди укладено без попереднього конкурсу. Це дозволено, оскільки змагання, включені до єдиного календаря спортивних заходів, мають право на укладання прямих договорів.

За угодами, компанія блогерки надала обладнання для суддів, аудіо- та відеоапаратуру, перевозила та монтувала гімнастичне обладнання, офісне обладнання, медалі, кубки, поліграфію.

“Київ медіа продакшн” заснована ще у 2021 році, та Чемпіонат 2024 року став для компанії першим бюджетним замовленням. Попри те, що компанія існує кілька років, жодних публічних даних про неї немає, лише адреса електронної пошти.

Знайти компанію за її юридичною адресою також не вдалось. Хоча за цією ж адресою зареєстровано низку інших компаній, ніхто у будівлі не чув раніше про “Київ медіа продакшн”. Менеджерка офісів у цій будівлі підтвердила, що орендарів з такою назвою тут нема.

“Навіть не чула про таких”, – сказала вона.

Куди більше інформації можна знайти про 23-річну власницю компанії. Валерія Гуторка родом з Білої Церкви. В інтернеті можна знайти її резюме, з якого відомо, що ще рік тому вона шукала роботу адміністраторкою магазину з зарплатою у 14 000 гривень. До цього вона працювала консультанткою в салоні оптики, продавчинею у мережі магазинів “Море пива”, адміністраторкою інтернет-магазину сувенірів та навіть створювала торгову сторінку для продажу солодощів і прикрас в інстаграмі, однак цей “бізнес”, ймовірно, був невдалим, адже від січня 2024 року на сторінці ніяких нових дописів немає.

Зараз на блогерку зареєстровано кілька компаній. Окрім “Київ медіа продакш”, вона є власницею “ТД Фомальгаут-полімін”, “Арт-коннекшн”, “Гудпром” і “Грін енерджи солар” (75%). Слідів жодної з цих компаній у мережі знайти не вдалося, а вказані у реєстрах контактні телефони – недійсні або вже не обслуговуються.

Сама Валерія активно публікує розважальні ролики у тіктоці. За даними журналістів, вона виїхала з України у серпні цього року і поки що не поверталась. У соцмережах вона публікує дописи з відмітками у Бельгії та Нідерландах.

Зокрема, 25 вересня, коли “Укрспортзабезпечення” підписував контракт з “Київ медіа продакшн”, Валерія опублікувала допис з відміткою у Бельгії. При цьому на контрактах стоять її підписи.

Журналісти зв’язались з Валерією і вона підтвердила, що пребуває за кордоном. На питання про те, хто ставив підпис від її імені, вона відповіла, що це була “інша людина за довіреністю”, але назвати ім’я особи їй не вдалось, бо у неї “багато довіреностей”.

На інші питання вона не стала відповідати, а кинула слухавку. Відтак журналістам надійшло повідомлення з проханням надіслати питання на електронну пошту. Відповіді на них так і не надійшли.

Журналісти також зауважили, що “Київ медіа продакшн” організувала змагання фактично за лічені дні. Контракт підписали 25 вересня, а Чемпіонат почався 28 вересня. Та за ці дні компанії вдалось встановити гімнастичний інвентар, налаштувати світло, звук, техніку.

Водночас дещо з передбаченого контрактом компанія так і не виконала. Зокрема, за контрактом “Київ медіа продакшн” повинна була забезпечити суддів ноутбуками, планшетами, відеопроєкторами з екранами та серверами.

Кілька суддів чемпіонату сказали, що на змаганнях були лише ноутбуки, а планшетів не було. Дехто з суддів сказав, що не бачив проєкторів з екранами, а ще кілька суддів переплутали їх з телевізорами у залі.

“Фінансово і матеріально відповідальною особою, яка перевіряє і підтверджує повноту і якість надання послуг” у договорах з “Київ медіа продакшн” вказано провідну тренерку штатної команди національної збірної зі спортивної гімнастики Оксану Слюсарчук.

Також, згідно з наказом “Укрспортзабезпечення” про фінансування змагань, вона мала надати фінансовий звіт про витрати.

У коментарі журналістам Слюсарчук запевнила, що все обладнання на Чемпіонаті було.

“Їх [планшети] надавали на використання, коли проходило навчання. Не на самі змагання, а коли навчання було, як це вводити, що і як. Це було в день заїзду. Проєктори всі були у залі, біля кожного приладу”, – сказала вона.

Після повторного дзвінка суддям, які були на навчаннях перед Чемпіонатом, вони знову сказали, що планшетів не було.

Тоді Слюсарчук попросили вислати фото, що підтвердили б використання суддями планшетів і проєкторів. Фото так і не отримали.

Слюсарчук також стверджує, що за все в організації відповідала олімпійська чемпіонка Стелла Захарова. Мовляв, вона і підрядників шукала, і список обладнання був у неї.

З Захаровою зв’язались журналісти “Трибуни”, та віцепрезидентка Української федерації гімнастики відмовилась щось коментувати та звинуватила журналістів у провокаціях.

“Укрспортзабезпечення” надіслало десятки сторінок договорів та актів, однак відповісти на головні питання – як вийшли на “Київ медіа продакшн”, чи звертались до інших компаній, хто був контактною особою під час надання послуг та хто замість Гутерки підписав контракт – установа не змогла.

  • В. о. начальника Головного управління Державної податкової служби на Сумщині та депутатка Рівненської міської ради від “Слуги народу” Олена Хотенко у 2018 році позичила 2,8 млн гривень у свого на той час 12-річного сина, а також отримала дві квартири і частину у будинку зі зниженою вартістю від матері-росіянки.

Народна депутатка 9-го скликання Юлія Яцик повідомила, що військовослужбовців, які хотіли приєднатися до 67-ої ОМБр, направили в іншу бригаду й на інші посади, без права вибору.

Питання цивільних заручників залишається не менш актуальним, аніж питання військовополонених. Адже кількість цивільних у полоні…

На Харківщині через безпекову ситуацію влада погодила рішення про примусову евакуацію дітей з їхніми родинами із селища Борова.

Гомельський обласний суд засудив громадян України Сергія Кабарчука та його сина Павла до 20 років ув’язнення у виправній колонії посиленого режиму. Також їм призначено штраф у 28 тисяч білоруських рублів (350 тис. грн).

Режисер драми “Втеча з Шоушенка”, триразовий номінант на “Оскар” Френк Дарабонт повернувся до роботи після 11-річної паузи в кар’єрі. Зокрема він працюватиме над зйомкою двох епізодів нового сезону серіалу “Дивні дива”.